ademhalingsoefeningen

De ademhaling is een belangrijk onderdeel bij een yoga oefening. Om de rust te vinden kunt u zich concentreren op de ademhaling, hoe meer u zich concentreert, hoe meer rust u zult vinden. Dit kunt u doen door diep adem te halen, hoe dieper u inademt en met kracht uit blaast, hoe meer uw ademhaling in balans komt. Het diep inademen is goed voor negatieve emoties, omdat het kalmeert. Een inademing is 4x zo lang als een uitademing. Ga met de oefening door tot dat u zich weer rustig voelt, dit kan soms even duren.

Bij een ademhalingsoefening is rust in de ademhaling erg belangrijk zorg hiervoor door een aantal keer diep in te ademen voor u de oefening begint. Door de oefeningen vaak te herhalen zult u eerder en sneller uw rust vinden, ook op lastige momenten kunt u de rust beter vinden en behouden. Door het doen van ademhalingsoefeningen vergroot u de concentratie

Let erop dat u goed de inadem en uitadem in de buik volgt, door het stijgen en dalen van de buik, deze mag niet te snel dalen want dan krijgt u problemen met u hart of met uw ademhaling, dus doe dit rustig aan. Adem langzaam weer uit.

Ontspanning van het gehele lichaam is belangrijk voor lichaam en geest en voor een totale ontspanning. Door u te concentreren spieren in uw voeten en langzaam naar boven te gaan tot uw hoofd, kunt u de spanning uit het lichaam halen. Deze totale ontspanning duurt meestal een paar minuten, het ligt aan de bui hoe lang het duurt voor u de rust vind.

Oefening:Leg u handen op uw maag en wanneer u inademt probeert u uw handen weg te duwen en wanneer u uitademt, laat u uw handen naar u toekomen. Adem door u neus in en door uw mond uit. Adem diep in en tel tot 5, houd uw adem 5  tellen vast, adem langzaam uit in 5 tellen. Herhaal dit een aantal keer om uw spieren te ontspannen.  Wanneer u uitademt, voelt u de stress in het lichaam die via de uitademing het lichaam verlaat.

Oefening Neem u gedachten die u laten piekeren. Pak deze vast in uw gedachten en stop ze in een schatkist. Om de gedachten niet te laten ontsnappen brengt u zoveel kettingssloten aan als nodig is. De gedachten nemen af en als u vaak genoeg de kist dicht houd zal de ernst ervan afnemen.

Oefening Ademt u door u mond, ga in kleermakers zit zitten, strek uw rug, leg uw hand op uw buik met lichte druk, voel de beweging van uw buik en blijf hier met u gedachten. Probeer van de mond ademhaling over te gaan naar de neusademhaling, door zoveel mogelijk door de neus te ademen, na een tijdje word het weer normaal en gaat dit steeds beter. Hoe rechter u zit, hoe makkelijker u ademhaling onder controle kunt krijgen, hoe meer lucht er kan in uw longen.

Oefening Ademt u door u mond, ga zitten, de benen op de grond, elleboog op de knie, handen op uw hoofd, mond dicht, ogen dicht. Adem door uw neus en houd de mond dicht. Pak een deken en houd dit voor uw neus. Adem in de deken en blijft dit doen tot u minder snel ademt. Begin opnieuw wanneer de ademhaling nog niet is verbeterd. Als u te weinig lucht krijgt stopt u even en begint u daarna opnieuw.

Oefening Ademt u door u mond, ga in kleermakers zit zitten, strek uw rug en leg uw handen op uw knieën. Hierdoor voelt u een lichte druk op de borstkas, adem diep in en houd dit 4 seconde vast, trek hierbij u schouder een beetje op. Laat uw gedachten los en adem uit zoals u zich voelt, laat bij het uitademen uw schouders in een keer los.

Oefening Adem diep in in, houd 4 seconde vast en adem, uit door de mond. Het uitblazen kunt doen alsof u een ballon opblaast, door de lippen te tuiten of door krachtig door de neus uit te ademen. Herhaal dit 5x. Adem diep in. Trek u buik in. Leg uw top van uw vingers op uw buik. Houd dit 4 seconde vast. Adem krachtig uit de neus of mond en herhaal dit 5x.

Oefening Leg uw vingers net onder het borstbeen en voel u hartslag, of voel deze in uw nek of pols. Door uw hartslag te tellen, heeft u een ritme. Een hartslag is vaak 21, 22 door u hart te voelen en uw hand op uw buik te leggen kunt u uw ademhaling aan passen aan uw hartslag. Houd deze telling aan dus 21 is inademen 22, 23 houd u vast en bij 24 ademt u uit. In een bui gaat uw ademhaling sneller van slag als uw hartritme, uw hartritme veranderd als u te lang verkeerd blijft ademen.

Oefening Leg u hand op uw buik en probeer een ritme vinden in uw ademhaling. Volg met uw gedachten de weg van de lucht die u inademt, dus van de neus, naar de longen en de buik en weer terug. De adem kunt u zich voor stellen als een golvende beweging in uw lichaam, wanneer u bij uw buik bent maakt u de golvende beweging met u buik, dit zorgt ervoor dat u een gelijk matig tempo aanhoud.

Oefening Door u hand op uw borstkas te leggen en de andere op uw buik kunt u het ritme van uw ademhaling onder controle krijgen. Voel het ritme van de hand op uw buik, gaat deze te snel dan een beetje druk met uw hand en rustig blijven ademen. Door de druk zal het ritme langzaam minder worden, door het ritme goed aan te voelen vertraagt u de ademhaling.