ACT en het F-ACT

Wat is het?
Binnen de GGZ zijn er verschillende afdelingen zoals het ACT, FACT, HC en IC. Hc en ic zijn opname afdelingen en het act en het fact zijn ambulante zorg. Beide teams van GGZ, bieden hulp aan huis met een ambulant behandelaar, psycholoog, psychiater, maatschappelijk werk, arts en ervaringsdeskundige. Voor beide teams staat geen vaste termijn van de duur van de zorg.

Het fact team werkt in het ziekenhuis op een poli. Bij dit team word u vaak als eerste ingeschreven, wanneer u zich aanmeld voor hulp bij GGZ, en vanuit daar word gekeken welke hulp u nodig heeft en waar dit zou kunnen. De hulp die u kunt krijgen is bijvoorbeeld het uitzoeken van medicatie of een onderzoek laten doen naar een diagnose.

  • Het fact bied cursussen aan en workshops die u kunt volgen.
  • Na een opname op bijvoorbeeld HC word er vaak doorverwezen naar het fact team voor nazorg en verdere begeleiding.

Het ACT team werk vanuit een kantoor buiten het ziekenhuis, hier werkt vaak ook een activiteitenbegeleider voor het vinden van een zinvolle dagbesteding of tot het vinden van een baan. Het act heeft bemoeizorg wat inhoud dat ze vaker of meer hulp kunnen bieden. Het act team is meer gespecialiseerd in drugs en alcohol problematiek.

  • Vaak komt een persoon terecht bij het act team als andere hulpverlening niet heeft geholpen of de persoon geen hulp wilt (weigeren van hulp).

Zo begint u?

Stap 1 schrijf u in op de poli van GGZ. Na inschrijving krijgt u een wachttijd voor uw eerste gesprek na ongeveer 3 maanden afhankelijk van de wachtlijst.

Stap 2 Maak een plan wat u wilt vertellen en uitleggen van uw problematiek. Hoe wilt u het vertellen? Wat zijn de belangrijkste signalen? Waar heeft u het meest last van? Welke hulp heeft u nodig? Wat kan het u opleveren?

Stap 3 Vraag naasten mee te gaan naar het gesprek en maakt een opname van het gesprek zodat u het op een ander tijdstip kan terug luisteren. Maak aantekeningen van belangrijke punten om later op terug te komen.

Stap 4 de intake is een lastig moment als u voor het eerst naar GGZ gaat, het is een bevestiging, deze dag kan zwaar en moeilijk zijn. Bereid u goed voor en wees zeker van u zelf. Het is goed dat u hulp gaat zoeken.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u goed beeld wat het verschil is tussen beide teams en welke hulp ze u kunnen bieden.

Geplaatst in ACT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.