aankopen webwinkel

Om veilig aankopen te kunnen doen op sociaal media is het belangrijk om beter en verder te kijken dan alleen een profiel en een advertentie.

Gedachten Kan ik dit product wel kopen? is de verkoper wel betrouwbaar? Wat kan ik doen om het veilig te kopen? Hoe veilig is het kopen via sociaal media?

Gevoel Ik wil dat hebben! Dat heb ik echt nodig! klopt het wel?

Gedrag

Sociaal media is erg in trek bij personen voor het doen van aankopen. Dit komt omdat de advertenties die worden getoond aansluiten bij het gene wat u zelf schrijft of zoekt. Wanneer u op deze advertentie klikt kunt u binnen enkele klikken een product hebben gekocht. Dit lijkt makkelijk, maar dit zorgt ervoor dat veel aankopen impulsaankopen zijn die kunnen oplopen tot honderden euro’s. De meeste personen weten weinig tot niks van het bedrijf van de aankoop.

Gebeurtenis

Gevolg

Het gevolg van een aankoop via sociaal media kan zijn dat u geen product krijgt of een verkeerd product. Er zijn weinig mogelijk om het product vooraf te bekijken en op echtheid te controleren.

Via sociaal media worden vaak producten aangeboden, van bedrijven of particulieren. Via een profiel op sociaal media kunt u een bedrijf makkelijk controleren, een persoon die iets verkoopt is lastig na te gaan of de gegevens juist zijn en of het betrouwbaar is om hier iets te kopen. Koop bij voorkeur bij een bedrijf met de gegevens zoals de kvk ze voorschrijft. Op sociaal media worden net als op marktplaats advertenties geplaatst van producten die niet zijn wat de advertentie zegt.

Het maken van een doel

Veiligheid

 1. Hoe kan ik veilig en betrouwbaar aankopen doen op sociaal media? Maak een puntenlijst met belangrijke punten max 10. Leg deze naast uw computer en controleer uw lijst voor u een aankoop doet.
 2. Hoe herken ik een goed betrouwbaar sociaal media profiel? Waaraan moet het voldoen? Heeft het alle gegevens die belangrijk zijn?
 3. Koop u een product in Nederland of het buitenland? Zijn er nog extra regels/wetten voor u bestelling? Is het niet goedkoper in Nederland te bestellen? Hoe zit het met retour verzending?

Product

 1. Heb ik het product echt nodig of was het het effect van de advertentie? Wacht een dagje, de aankoop is er morgen nog steeds, als u er morgen net zo overdenk kunt u het aanschaffen.
 2. Hoe echt is het product, is het product, het product dat u wilt aankopen?
 3. Komen er verzendkosten bij? Hoe hoog zijn deze? Is het product het wel waard?
 4. hoe lang duurt het voor het product binnen is/geleverd word? Is dit binnen een normale tijd?
 5. Hoe word het product verzonden via postnl, dhl, kiala?

Zo begint u:

Advertentie

 1. Wat word er aangeboden? Klopt de prijs met het product? Is het niet veel te goedkoop? Hoe zeker bent u dat u het product geleverd krijgt?
 2. Is het niet te mooi omschreven? Is het product wel echt op ware grote?
 3. Staan de bedrijfsgegevens met logo of contactgegevens erbij?

Controle

 1. Controleer de verkoper: naam, winkel adres, kvk nummer en btw nummer en bewaar deze gegevens. Hoe betrouwbaar is de verkoper? Een Nederlands bedrijf staat altijd geregistreerd in het kamer van koophandel register en moet dit nummer op de website of bij het bedrijf hebben staan.
 2. Controleer de verkoper via google het bedrijf met klacht, fraude/oplichting of review en lees deze door. Reviews kunnen zijn geschreven door een bedrijf zelf, kijk daarom altijd op meerdere sites en neem daarna een besluit.
 3. Check op de website van de politie of er aangifte tegen het bedrijf is gedaan.

Aankoop

 1. Een bedrijf heeft bijna altijd een website. Soms alleen 5 pagina’s en/of met webshop. Controleer de website van de verkoper en waar mogelijk bestel in de webshop. Of stuur het bedrijf een mail met wat u wilt kopen.
 2. Heeft het bedrijf een winkel? Via een routeplanner kunt u het pand bekijken en inzoomen op de omgeving. Zou u hier een aankoop doen?
 3. Let op de betaal mogelijkheden betaal achteraf of verzekerd met creditcard
 4. Is er een mogelijkheid het product te bekijken voor u het aankoopt?

Na de aankoop

 1. Heeft u contact gegevens van het bedrijf, zodat u kunt bellen of contact kunt op nemen als er iets mis is met de bestelling? Noteer een telefoonnummer en controleer deze in google en/of zoek een email adres van het bedrijf.
 2. Zijn er mogelijkheden om het terug te sturen, om te ruilen? Hoe gaat dit in zijn werk?
 3. Hoe kunt u bij niet levering een klacht indienen? of wat kunt doen?

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel heeft u een beter inzicht in het kopen via sociaal media en kunt u een betere keuze maken of u wel of geen aankoop gaat doen.

Tips:

 • Koop bij voorkeur uw producten via een webshop met ideal betaling dit is veilig en betrouwbaar.
 • bij twijfel koop niet of wacht een paar dagen en kijk nog een keer hetzelfde gevoel niet kopen.

Waarschuwingen:

 • Geef nooit u gegevens en/of betaling zomaar weg. Let goed op waar u uw gegevens achter laat!
 • Iedereen kan een sociaal media aanmaken en gegevens invoeren. Er zijn ook veel nep accounts actief. Let op en controleer de ingevulde gegevens zoveel mogelijk.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.