Aangifte

Aangifte

Elk jaar krijgt u in januari een brief van de belastingdienst voor aangifte van uw inkomsten belasting, deze brief wordt ook wel een aangifte brief genoemd. Wanneer u een brief heeft ontvangen bent u verplicht u aangifte te doen voor 1 april, in juli krijgt u van de belastingdienst een bericht of u moet bijbetalen of geld terug krijgt.

Doe ruim op tijd uw digitale belastingaangifte en voorkom dat u niet kunt inloggen. Als u aangifte doet via de website van de Belastingdienst, wacht deze maand dan niet tot het laatste moment. De belastingdienst verwacht in de laatste week van april namelijk grote drukte op hun site. De meest rustige momenten om digitaal aangifte te doen zijn: ’s ochtends, ‘s middags tussen 15.00 en 18.00 uur en ’s avonds ná 22.00 uur.

Alles valt of staat met een goede belastingmap

Door u papieren op een juiste manier op te bergen en te zorgen dat u het overzicht hierover houd is de aangifte een kwestie van een paar minuten. Een belastingmap is een map met al u papieren die u nodig heeft om een aangifte te kunnen doen. Bewaar alle papieren van de belastingdienst, uw financieel jaaroverzicht en uw jaaropgaven op in 1 map. Zorg ervoor dat u de papieren per jaar achter een tabblad stopt of berg dit op in een aparte map per jaar. Tot 5 jaar terug is het mogelijk om nog inkomsten belasting terug te vragen. Hiervoor heeft u wel de bewijzen nodig van de gemaakte kosten, zoals uw bankafschriften of bonnetjes, bewaar deze goed. Scan ze in en bewaar ze op een usb dit scheelt een hoop ruimte en u raakt ze niet kwijt. Zo heeft u altijd alles bij de hand. De map is niet alleen voor de belasting bedrijven zoals de gemeente vragen bij het aanvragen van bijzondere bijstand ook om deze gegevens.

Welke papieren heeft u nodig?

Voor het doen van inkomsten belasting heeft u een digid, inkomstengegevens, specificaties zorgkosten jaaropgaven nodig. Heeft u verschillende werkgevers of uitzendbureaus gehad of wisselend loon? Heeft u een uitkering? Maak een overzicht van al uw inkomsten van het afgelopen jaar en verzamel de jaaropgaven. Hierop vind u het loon wat u in een jaar heeft verdient voor dat bedrijf, waar u belasting over moet betalen.

Van iedere bankrekening krijgt u van de bank jaarlijks een financieel jaaroverzicht. Hierop staat uw saldo van 1 januari en 31 december. Zorg voor een compleet overzicht voor u start met uw aangifte, anders moet u gaan zoeken tijdens u aangifte, wat fouten kan veroorzaken.

Wanneer is het verplicht? En wat houdt dat precies in?

Wanneer u een aangiftebrief heeft ontvangen bent u verplicht om aangifte te doen, u bent dan aangifteplichtig. Heeft u geen brief gehad dan heeft u de keuze of u wel of geen aangifte doet. Het is verstandig het eerst te controleren of het ook geen zin heeft.

Hoe kan ik aangifte doen?

Op de website van de belastingdienst kunt u het aangifteprogramma downloaden, via de de app of de online aangifte doen. Met uw digid geeft u een persoonlijke digitale handtekening van het formulier. De gegevens van uw digid worden zo verzonden naar de belastingdienst en zo weten zij dat dit ook echt uw gegevens zijn. Als u bent ingelogt en aangifte online doet, hoeft u alleen de gegevens te controleren en eventueel te wijzigen. Bent u toch een jaaropgave kwijt dan kunt u een kopie aanvragen bij uw werkgever of via uw digid bij een uitkering.

Wat zijn aftrekkosten?

Aftrekposten zijn kosten die u heeft gemaakt en die u mag aftrekken van uw inkomsten. Aftrekposten zorgen ervoor dat u minder belasting moet betalen of zelfs geld terug krijgt, zoals bij hypotheekrente, zorg- of schoolkosten.

Specifieke zorgkosten

De meeste zorgkosten die u maakt worden vergoed door uw zorgverzekering. Een gedeelte van de kosten die u zelf moet betalen kunt u aftrekken van de belasting. Bewaar daarom alle bonnetjes van uw zorgkosten van het gehele gezin. Wen uzelf aan om iedere keer het volgende te noteren datum van het bezoek, reden van het bezoek, adres van de fysio, het ziekenhuis etc. Dit kunt u doen in een apart schift, om het overzicht te bewaren.

Voorgeschreven medicijnen, prescan, kunstgebit, steunzolen, steunkousen, rollator, alarmsysteem i.v.m. ziekte, vervoer van zieke mensen, reiskosten ziekenbezoek, dieet (mits in lijst), extra uitgaven voor kleding / beddengoed, kronen, implantaten en bruggen, EXTRA gezinshulp, kosten paramedicus (op advies arts), noodzakelijke pedicure, alternatieve genezers, fysiotherapeut en de contributie kruisverenigingen (niet Rode Kruis) zijn aftrekbaar.

Wordt iemand uit uw gezin voor ziekte opgenomen? Dan mag u de kilometers van het ziekenbezoek opschrijven. Reist u met een taxi of bus, dan zijn de werkelijke kosten aftrekbaar. Gaat u met eigen vervoer, dan is € 0,19 per kilometer aftrekbaar. Hoeveel en wat u precies mag aftrekken wisselt ieder jaar daarom kunt op de website van de belastingdienst controleren wat er dit jaar voor u word vergoed.

Studiekosten

Voorbeelden van aftrekbare kosten zijn collegegeld, lesgeld, cursusgeld, examengeld, kosten van boeken, readers en andere verplichte leermiddelen, beschermingsmiddelen die verplicht zijn (veiligheidsschoenen bijv.). Om deze kosten af te mogen trekken moet u de factuur bewaren.

Heeft u vermogen?

Maak een overzicht van al uw bankrekeningen. Noteer de volgende gegevens naam bank, bankrekeningnummer, tenaamstelling, soort/doel bankrekening (pin/spaar/belegging) Dit overzicht bewaart uw voorin uw belastingmap, voor het eerste tabblad. Als er ergens een ambtshalve aanslag is opgelegd, betekent dat ze uw inkomen geschat hebben en geen rekening hebben gehouden met uw aftrekposten.

Wat is het verschil tussen een voorlopige aanslag en een definitieve aanslag?

Een voorlopige aanslag is bedrag wat uit uw aangifte is gekomen, op dit moment heeft de belastingdienst nog niet uw aangifte gezien. Hiermee is dus nog niet gezegd dat u dit bedrag in zijn geheel mag houden. Wanneer het is gecontroleerd krijgt u een definitieve aanslag, dit het bedrag wat u mag houden of moet bij betalen. Omdat er een verschil in kan zitten, is het verstand om het bedrag van de voorlopige aanslag apart te zetten.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.