Vitamine B

Vitamine B, Komt voor in: volkoren producten, aardappelen, bladgroenten, noten, peulvruchten, kaas, melk, vlees en eieren Voor: Is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling van eiwit, vet en koolhydraten. Tekort: Kan bij een tekort een scala aan klachten geven zoals, hoofdpijn, vermoeidheid. Vitamine B1 Komt voor in aardappelen, graanproducten, brood, vlees […]

Read more...

vitamine a

Vitamine A, Komt voor in : boter, margarine en halvarine, volle zuivel , vette kaas, eieren, lever Voor: de ogen ( de overdracht van lichtprikkels ) heeft een beschermende werking tegen kanker en is belangrijk voor het afweersysteem en het bestrijden van infecties. Heeft een belangrijke functie voor de huid Tekort: Nachtblindheid, eventueel met blindheid […]

Read more...

Vitamine E

Vitamine E Komt voor in: is een belangrijke vitamine die een rol speelt als antioxidant. Vooral bij de onverzadigde vetzuren in cellen en celwand, bloedbaan, bloedcellen en weefsel. Vit E heeft ook een belangrijke rol bij de stofwisseling in de cellen. Voor: Komt voor in: groenten, fruit, graanproducten, soja, noten en zaden, ei, plantaardige olie, […]

Read more...

Vitamine K

Vitamine K Komt voor in: eieren, melk(producten), granen, vlees, groenten (spinazie, broccoli en boerenkool) en fruit goede leveranciers. Voor: De bloedstolling. De aanmaak van botweefsel. Tekort zorgt bij baby’s voor bloedingen bij baby’s. Volwassen kunnen last hebben van een vertraagde bloedstolling.

Read more...

Vitamine D

Vitamine D, Komt voor in: margarine en halvarine, vette vis, ei, lever en zonlicht door invloed van zonlicht wordt vit d aangemaakt in de huid Voor: opname van calcium uit voeding en zorgt voor calciumopslag in de botten, bij vetopslag. Tekort: Een tekort aan vit D geeft een verhoogd risico op ontstekingen, osteoporose, verhoogde bloeddruk, […]

Read more...

Vitamine C

Vitamine C, Komt voor in: Komt voor in: fruit, met name citrus fruit, aardbeien, kiwi, zwarte bessen groenten, met name broccoli, paprika, koolsoorten aardappelen, appel, gezonde vetten van de noten en kaneel Voor: Is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij de opname van ijzer, beschermd andere vitamines tegen aantasting van zuurstof en is […]

Read more...