5w = Wie, wat, waar, wanneer, waarom

De 5w = Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hierbij hoort ook de vraag hoe.

5W

 1. Waarom
  1. Omschrijving: Zijn er dingen die u lastig vind, waar u anders mee omgaat dan een week geleden? Door het herkennen en erkennen van signalen, kunt u er achter komen of wel of niet hulp nodig heeft. Door het zoeken naar problemen en/of signalen en extra aandacht te besteden aan zaken die anders zijn kunt u de waarom vraag beantwoorden. Een vast gestelde diagnose kan u helpen bij het vinden van een juiste behandeling om klachten te verminderen.
  2. Doel: Het vinden van de trigger achter signalen
  3. Vragen: Waarom heb ik hulp nodig? Welke problemen zijn er? Waarom blijven signalen prikkelen? Waarom een diagnose?
 2. Wie
  1. Omschrijving: Wanneer u een diagnose heeft gekregen of wanneer er problemen zijn is het fijn wanneer persoon u kan bijstaan en ondersteunen hierbij. Door het maken van een overzicht van personen die voor u belangrijk zijn en er achter te schrijven wat de personen voor u kunnen betekenen en in welke situatie, heeft een overzicht die u kan helpen bij situaties, buien en in geval van nood.
  2. Doel: Overzicht van personen die u kunnen bij staan
  3. Vragen: Wie kan mijn helpen? Wie kan wat voor mij doen?
 3. Wat
  1. Omschrijving: Door achter de trigger van het probleem te komen kunt zich afvragen wat u nodig heeft om een doel te bereiken of om signalen te verminderen. Wanneer u stress heeft hoe voelt u zich dan, voelt uw lichaam volg spanning aan of kan het niet meer de rust vinden, door het gevoel te herkennen en erkennen kunt u het gevoel eerder aanpakken door dat u het eerder herkent.
  2. Door het maken van het afleidingsschema kunt u, u zelf aanleren om anders naar een situatie te kijken en door het zoeken van afleiding kunt u gedachten, emoties of gevoel veranderen. Door het dagelijks oefenen van yoga oefeningen of ademhalingsoefeningen kunt u buien, signalen, gedachten veranderen, waardoor u dagelijks meer rust ervaart.
  3. Doel: Overzicht van punten die kunnen helpen bij mindere dagen.
  4. Vragen: Wat kan u helpen? Hoe kunt u stress verminderen, wat is hiervoor nodig? Wat is uw gevoel bij stress?
 4. Waar
  1. Omschrijving: Wanneer u weet welke hulp nodig is kunt opzoek gaan naar een plek waar u de hulp kunt krijgen.  Aan welke verwachtingen moet u hulp voldoen? Maak een overzicht van de belangrijke punten, waar volgens u goede hulp aan moet voldoen. Ga op internet opzoek naar hulp die hier het dichtste bij komt.
  2. Doel: Het vinden van juiste hulp
  3. Vragen:  Waar kan ik hulp vinden?
 5. Wanneer
  1. Omschrijving: Afhankelijk van de ernst van het probleem kunt u een inschatting maken van hoe snel hulp nodig is. Hoe eerder u problemen aanpakt hoe eerder een oplossing kunt vinden en kunt werken aan het verbeteren.
  2. Doel: Het voorbereiden en plannen van hulp
  3. Vragen: Wanneer kan ik geholpen worden? Wanneer wilt u beginnen met het starten van hulp zoeken en met de hulp beginnen?
 6. Hoe
  1. Omschrijving: voor het vinden van de juiste hulp heeft u de signalen nodig waar u last van heeft en de trigger achter het probleem. Ga op het internet opzoek naar de mogelijkheden die u heeft voor de signalen die u opvallen. Een behandeling is op verschillende manieren bijvoorbeeld ambulant of in het ziekenhuis. Door te kijken wat bij u het beste past en door de opties af te wegen door de voor en nadelen te benoemen kunt u erachter komen welke hulp er het beste past, waar u zich het beste geholpen voelt en wat het beste aansluit bij u wensen.
  2. Doel: Het vinden van hulp
  3. Vragen: Hoe ga ik de hulp krijgen? Wat is er voor nodig om de hulp te krijgen? Hoe kan ik klachten of signalen verminderen? Hoe zou een ideale behandeling eruit zien.

E-GGZ

E-GGZ

Welkom op het profiel van GGZ. GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en al het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar ik over schrijf zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.