3A = Aandacht Alert, Actie

3A =  Aandacht Alert, Actie,

Een signaal of een probleem is in te delen in die opties namelijk aandacht, alert en actie. Door op de juiste tijd de juiste keuze te maken, kunt u buien en overprikkeling voorkomen. Door voldoende aandacht te besteden aan de signalen, leert u deze kennen en herkennen, waardoor de signalen meer opvallen en uw meer alert ben op de signalen. Hierdoor weet u sneller welke actie u moet nemen als het nodig is, omdat dit een vast patroon word.

 1. Aandacht
  1. Omschrijving: Aandacht staat voor het observeren van het signaal en kijken of het erger word. Alert staat voor observeren en extra letten op bepaalde signalen. Welke dingen vind u belangrijk? wat vind het meest belangrijk en krijgt de hoogste prioriteit en welke vind u minder belangrijk en krijgt de laagste prioriteit? Stel een lijst samen met de zaken die u belangrijk vind en stel hier bij doelen, begin klein met de doelen en bouw ze langzaam uit. Veel mensen zitten dagelijks uren achter facebook of twitter, is dit echt belangrijk voor u of zou u dit ook kunnen verminderen?
  2. Doel: Het doel van aandacht te besteden aan de signalen is om preventie toe te passen op de signalen, om ze voorkomen en of te verminderen.
  3. Gevolg: De observatie tijd is er om de signalen duidelijk te krijgen en te weten welke signalen wanneer op spelen. Wanneer signalen niet juist worden geobserveerd, word het vaak past erkent en herkent als het probleem veel groter is, hierdoor is het niet mogelijk om preventie toe te passen.
  4. Vragen: Welke aandacht heeft u signaal nodig? Wat maakt het aandacht en geen actie? Wat is het verschil? Welke actie heeft u signaal nodig? Heeft het alleen aandacht nodig en extra observatie? Moet alerter zijn en heeft iets meer actie nodig? Of is het een signaal wat direct actie nodig heeft.
 2. Alert
  1. Omschrijving: Alert staat voor observeren en extra letten op bepaalde signalen. Door langere tijd het zelfde signaal actief te volgen, herkent u een patroon, het patroon zorgt ervoor dat u dit elke keer in een zelfde situatie zo reageert of dat gaat doen. Door het patroon zo te laten verergeren klachten en kunt u het patroon niet doorbreken, wat wel nodig is voor verandering.
  2. Doel: Door alert te zijn op de signalen die u geeft en/of krijgt kunt veel problematiek voorkomen of makkelijker oplossen. Door alert te zijn op bepaalde signalen, weet u de trigger er achter zodat u zich hierop kunt voorbereiden. Bijvoorbeeld het is drukt in het centrum, dit weet u, hierdoor gaat u anders naar het centrum toe en heeft u zich kunnen voorbereiden hierop.
  3. Gevolg: Het blijven hangen in een vast patroon, een visuele cirkel, waar u moeilijk of niet alleen uitkomt. Wanneer u niet alert ben op de signalen en deze niet goed kent kunt u geen actie ondernemen om problematiek te verminderen.
  4. Vragen: Welke signalen zijn er, die maken dat ik het moeilijk vin of lastig vind, dat te doen?
 3. Actie
  1. Omschrijving: Actie is het direct nemen van een actie om klachten te verminderen. Het weten wanneer u actie moet ondernemen bij welk signaal kan u meer rust geven in uw dagelijkse leven. Door in elke situatie te weten wat u moet doen kunt u altijd handelen en erger voorkomen. 
  2. Doel: De actie is om direct actie te nemen en direct te handelen bij een signaal.  
  3. Gevolg: De actie is het vragen van hulp bij problemen of het zoeken naar een oplossing van de problematiek. Door het niet op tijd nemen van acties kan de problematiek groter worden, waardoor u in een depressie kunt komen.  
  4. Vragen: Wanneer heb ik een crisis noodplan nodig? Wat moet ik doen in geval van crisis of een bui?

E-GGZ

E-GGZ

Welkom op het profiel van GGZ. GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en al het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar ik over schrijf zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.