1 op 5 heeft slaapproblematiek

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat in Nederland 1 op 5 personen last heeft van slaapproblematiek. Het onderzoek is gedaan onder personen van 12 jaar en ouder. Er is gebleken dat er veel problematiek word ervaren met het in slaap vallen, het slecht doorslapen of dat de personen erg vroeg wakker zijn.

De gevolgen

Bij 10% van de ondervraagde is er zeer ernstig slaapproblematiek. Door het niet goed slapen en door minder nachtrust ervaren de personen veel problemen in het dagelijks leven. Door de slaapproblematiek komen er steeds meer andere problematiek zoals problemen met het geheugen, concentratie en het humeur.

In het onderzoek is uit gegaan van het inkomen, de gezondheid, het geslacht en de leeftijd.

Het inkomen.

Het verschil van het hoog en laag inkomen is 4%. Van de personen met een hooginkomen heeft 16% slaapproblemen en van een laag inkomen heeft 20% slaapproblemen. Personen met een laag inkomen slapen minder goed dan iemand met een hoog inkomen. Bij een laag inkomen piekeren personen vaker over het inkomen of over het budget. Door hier in de nacht bewust of onbewust mee bezig te zijn slapen personen slecht. Personen met een laag inkomen hebben vaak schulden en hiervan word veel stress en onrust ervaren, hierdoor komt vaak slaapproblematiek voor.

De gezondheid

Personen met een verminderde gezondheid slaapt 43% minder goed. Bij personen met een 1 of meerdere langdurige aandoening heeft 1/3 problemen. Personen met psychische problematiek hebben het meeste last van slaapproblematiek dit is namelijk 56%. Dit heeft vaak te maken met de vele gedachten die de gehele dag druk zijn in het hoofd, het hoofd kan geen rust vinden en de persoon is en blijft erg gestrest.

De leeftijd

Ouderen slapen vaker slechter dan jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar. Van de jongeren slaapt 8 % minder goed en bij de ouderen is dit 28%.

Het geslacht

Daarnaast slaapt een vrouw vaker minder goed dan een man.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.