Is bloedonderzoek de nieuwe vorm van autismediagnostiek?

Is bloedonderzoek de nieuwe vorm van autismediagnostiek? Vooronderzoek naar autisme bij kinderen tussen de 3 en 10 jaar bleek bijna 98 procent accuraat te zijn. Een experimentele bloedtest gaf deze hoopgevende resultaten. “De bloedtest was in staat om autisme te voorspellen, ongeacht waar het kind zich op het spectrum bevond,” zegt onderzoeker Juergen Hahn, verwijzend naar de gradaties van de aangeboren ontwikkelingsstoornis. Hij is hoofd van de afdeling Biomedical Engineering aan het Rensselaer Polytechnic Institute. “Daarnaast kon de test erg accuraat aangeven in welke mate de testpersonen aandoeningen hadden die vaak bij autisme voorkomen.

Nee nee, details zijn geen kleinigheden!

Nee nee, details zijn geen kleinigheden! Mensen met autisme kunnen veel aandacht opbrengen voor zaken die gewoonlijk worden afgedaan als bijzaak en detail. Wij hebben vaak grote belangstelling voor detail en ontdekken daardoor ook nieuwe dingen. Soms precies die ‘kleine’ dingen die heel groot en belangrijk blijken te zijn – wie kan vooraf bepalen wat belangrijk is en wat een kleinigheid?

Een pilletje tegen autisme….

Een pilletje tegen autisme…. _____________________________________________________ Pilletje erin en klaar, is er helaas waar niet bij autisme. Autisme is niet te genezen met medicatie en toch wordt er vaak medicatie voorgeschreven door artsen en psychiaters. Deze medicatie wordt ingezet als symptoombestrijding, maar haalt de oorzaak niet weg.

De onbegrijpelijke wereld van autisme

Dit is wat #autisme zo moeilijk te begrijpen maakt _____________________________________________________ Autisme is moeilijker te begrijpen dan welke andere stoornis of aandoening dan ook. Om autisme te kunnen begrijpen zal duidelijk moeten worden wat de reden van het gedrag is. Iemand met autisme ontwikkeld zich zowel versneld (gericht op voorwerpen) als vertraagd (gericht op mensen). Dit heeft tot gevolg dat iemand met autisme vele verschillende leeftijden in zich kan hebben. Deze andere ontwikkeling, tov van mensen zonder autisme waarbij leeftijdsontwikkeling op verschillende gebieden meer gelijk loopt, wordt Mental Age Spectrum within one person genoemd.

Tos een onzichtbare handicap?

In de afgelopen maanden bleek tijdens mijn workshops dat er meer dan eens geopperd werd door deelnemers dat TOS een onbekend begrip was. Zo heb ik een paar keer de opmerking gehoord “voor deze workshop had ik nog nooit van TOS gehoord. Dit was voor mij meer dan verbijsterend. Is het echt zo dat deze problematiek in het onderwijs nog zo onbekend is? TOS (voorheen ESM) staat voor taalontwikkelingsstoornis.

De ruimte en energie van iemand zijn altijd beperkt.

De ruimte en energie van iemand zijn altijd beperkt. En als er, zoals vaak, iets gebeurt wat méér van je vraagt, dan moet dat ergens vandaan komen. Om de impact van de grotere prikkelgevoeligheid en de meer gedetailleerde informatieverwerking bij autisme duidelijker te maken gebruik ik een soort schema dat ik hier wil beschrijven. Een schema met zeven verschillende, bij autisme belangrijke ‘ruimtes in je hoofd’. Hiermee kan ik steeds ongeveer in kaart brengen hoe ik er voor sta en mijn toestand in het oog houden.