We houden er niet van, van fouten maken.

We houden er niet van, van fouten maken. Van falen. Want fouten maken is zwak en falen is slecht. Maar is dat wel zo? Of hoort fouten maken/falen er gewoon bij? En als het er gewoon bij hoort, is het dan niet veel fijner om op een andere manier te kijken naar de fouten die we maken? Wat milder misschien?

We zijn vaak zo ontzettend hard voor onszelf als we iets verkeerd doen, een fout maken of falen. Veel harder dan we voor een goede vriendin zouden zijn, als zij hetzelfde “fout” zou hebben gedaan. Tegen die vriendin zouden we waarschijnlijk zeggen “Joh lieverd, je doet toch hartstikke je best? Dit kan toch een keer gebeuren. Iedereen maakt fouten!” Maar wat zeggen we tegen onszelf? Waarschijnlijk eerder “Hoe kon je dit nu doen? Hoe kun je nou zo stom zijn! Hoe moeilijk is het nou?! Iedereen kan het, alleen jij niet!”

Zou dat helpen denk je? Zou het daardoor makkelijker worden voor jezelf? Je gedrag of gewoontes veranderen, zelfs wanneer je dat heel graag wilt, gaat altijd gepaard met vallen en opstaan. Met “fouten” maken en daarvan leren. Maar wanneer je heel hard bent voor jezelf als het eens een keer niet helemaal goed is gegaan, is het veel lastiger om ervan te leren. Jezelf voor je kop slaan, zorgt er niet voor dat je na gaat denken over hoe je het een volgende keer wellicht anders zou kunnen doen. Het maakt vooral dat je je rot voelt en negatieve gedachtes krijgt over jezelf en over wat je eigenlijk aan het veranderen bent. Het laat je twijfelen over het nut van de verandering die je zo graag wilde bewerkstelligen.

Je mag fouten maken. Van elke fout leer je weer iets nieuws. Dus wees eens wat milder voor jezelf en accepteer dat fouten maken er gewoon bij hoort. Zonder fouten geen verandering. Dus als je iets wilt veranderen, ga je fouten maken. Gegarandeerd! Is dat geen heerlijk idee? Dat je fouten MOET maken om verder te komen?

Succes!

Profielfoto van Voedingsadviescentrum Midden Nederland

Over Voedingsadviescentrum Midden Nederland

Begeleiding op maat door een Voedingspsycholoog. Dat is wat Voedingsadviescentrum Midden Nederland onderscheidt van diëtisten, gewichtsconsulentes en voedingskundigen. Niet alleen aandacht voor wat er wordt gegeten, maar vooral ook voor waarom. Geen standaard menu’s of recepten, maar begeleiding toegepast op jouw situatie en hulpvraag met aandacht voor je gedrag, gewoontes en gehele leefstijl.

Geef een reactie