Volhouden van je dieet

Het “vlees” durft al eens zwak te zijn en een uitspatting is bijgevolg zo gebeurd. Daarom hierbij enkele PRAKTISCHE TIPS die je kunnen helpen bij het VOLHOUDEN van je DIEET en waarbij het gebruik van het “gezondheidsplatform” in onze praktijk een extra meerwaarde vormt voor het BIJHOUDEN van deze PARAMETERS in je eigen PRIVE-FORUM (gedeeld met je diëtiste)

1. WEET WAT JE EET
Een voedingsdagboek bijhouden is een klassieke dieettip. Als je geconfronteerd wordt met wat je in je mond stopt, ga je vaak bewuster eten. Maar de ervaring leert dat het bijhouden van zo’n dagboek discipline eist. Na een dag of drie geef je er vaak de brui aan.

! Tip : maak een FOTODAGBOEK van al wat je eet.

Met één simpele klik is jouw maaltijd op foto vastgelegd. Onderzoek aan een Amerikaanse universiteit heeft aangetoond dat een foto-eetdagboek een efficiënter hulpmiddel is om een dieet te doen slagen. Een afbeelding is directer dan tekst en je neemt de foto vóór je al dat voedsel in je mond stopt. Schrijven doe je pas achteraf en het kwaad is dan al geschied. Het werkt nog beter als je de eetfoto’s ook online gaat delen met je diëtiste of anderen. Wie weet dat de virtuele wereld meekijkt, zal liever een foto van zijn gezonde salade willen posten dan één van een cheeseburger.

2. EEN SCHAAMTELOZE SELFIE
Nu je toch met die camera in de weer bent, zoek dan ook maar eens waar de zelfontspanner staat. Want je gaat poseren voor de camera, in je ondergoed nota bene. Trek een foto van jezelf vlak voor het dieet, bij voorkeur weinig flatterend en in je ondergoed. Probeer je probleemzones niet te verbergen, het gaat er juist om dat je ermee geconfronteerd wordt. De “VOOR-FOTO” kan je motiveren om het dieet vol te houden en doet je twee keer nadenken voor je naar een verboden snack grijpt.

3. METEN + MOTIVEREN
De weegschaal kan een vertekend beeld geven tijdens een dieet: spieren wegens immers meer dan vet. Het doel van je dieet is om lichaamsvet te verliezen en net daarom is het aan te raden om (naast de BIA-METING DIE ELKE CONSULT IN ONZE PRAKTIJK GEBEURT) de omvang van bepaalde lichaamsdelen te meten.
Meet de omtrek van je beide bovenarmen midden op de biceps, je buik ter hoogte van je navel, je heupen op het breedste punt en beide dijen in het midden. Tel alles op om aan het TOTAAL AANTAL CENTIMETERS (= TC) te komen.
Herhaal dit regelmatig en kijk of je centimeters verliest. Niets werkt beter dan cijfers om je te motiveren en het zwart op wit zien verlagen van je TC geeft je motivatie een boost.

“HOOFDHONGER” versus “MAAGHONGER”

Er zijn allerlei redenen om te eten. De voornaamste uit biologisch oogpunt is om het lichaam te voeden. Je merkt dat dat nodig is als je honger krijgt, maar er zijn daarentegen verschillende soorten honger. Het gevoel dat je krijgt als je maag leeg is “maaghonger”; dat is “echte” honger ! Daarnaast is er ook “hoofdhonger” ofwel trek in bepaalde lekkere voedingsmiddelen…Dit is vaak “heel specifiek” in iemands gedachte aanwezig, zonder dat er een lichamelijke noodzaak is om te eten.

Wat is het verschil en hoe kun je dit verschil leren herkennen?

– MAAGHONGER: als maag leeg is, geeft dat bijvoorbeeld een flauw gevoel in de maagstreek en kun je je duizelig voelen. Je maag gaat na een tijdje knorren. Het is perfect normaal dat je 4 tot 5 uur na een hoofdmaaltijd terug honger begint te voelen. Kenmerkend voor “maaghonger” is dat “elk type voedsel” geschikt is om de honger te stillen.

– HOOFDHONGER: een geestelijke honger die niet wordt opgewekt door een lege maag. Denk maar aan gewoonten zoals het eten van frituursnacks na de voetbaltraining of een stuk taart op een verjaardag als je net thuis al gegeten hebt… Heel vaak eten mensen ook uit verveling of uit onrust, als ze zich slecht voelen…

Kortom probeer steeds als je zin hebt om te eten, na te gaan om welk type honger het gaat. Als je je bewuster wordt van je patronen, kun je er gemakkelijker voor kiezen om de “hoofdhonger” te negeren. Een voedingsdagboek bijhouden, wat water drinken of even afleiding zoeken ( ga wandelen, bel een vriend(in),…), kan ook steeds helpen !

Verleidingen weerstaan is niet altijd even gemakkelijk. Vooral in het weekend wil het wel eens mis gaan.
Feestjes, etentjes, uitstapjes of gewoon omdat het weekend is…

De rekensom is eenvoudig :
*Eet je dagelijks 500 kcal minder dan je verbruikt, dan verlies je wekelijks een 0,5kg vet.
*Eet je 5 dagen per week 500 kcal minder dan je verbruikt, maar op zaterdag en zondag telkens 500kcal meer, dan verlies je die week slechts 200g vet!

VB/ Eet je elke zondag 2 koffiekoeken en stel je je de vraag of dat de oorzaak kan zijn van je gewichtstoename, realiseer je dan even dat dit neerkomt op een extra inname van 2 sneden brood PER DAG !Als dat een vaste gewoonte wordt, resulteren deze wekelijkse 2 koffiekoeken in een gewichtstoename van meer dan 7kg op 1 jaar. Een pistolet- zelfs besmeerd met chocopasta (zonder minarine)- bevat minder dan de helft van calorieën van 1 koffiekoek. Uiteraard zal je verzadigingsgevoel na het eten van 2 bruine pistolets groter zijn…Aan jou de keuze !

– 1 koffiekoek met pudding en chocolade = 500kcal
– 4 pinten = 448kcal
– 100g chips = 550kcal
– 1 klein pak friet (150g) = 500kcal
– advocaatje + koekje bij koffie = 200kcal
– kaasblokjes (8 blokjes) + 3 glaasjes wijn = 450kcal
– 1 magnum = 300kcal
– 1 fruittaartje = 304kcal
– 1 slagroomtaartje = 416kcal
– 1 potje nootjes (105g) = 669kcal

Dee verleiding is groter om ’s- avonds te snacken. Voor je onbewust iets in je mond steekt, bedenk je best wat je “echte behoefte” is…
Misschien ben je moe na een lange werkdag, verveel je je, heb je het koud of gewoon een baaldag… Enkel wanneer je de oorzaak kent, kun je het probleem aanpakken.

Hier alvast wat tips:

– Haal zo min mogelijk snoep/snacks in huis.
– Verstop het achter in de kast, zodat je het niet ziet telkens je de kast opent.
– Sluit je laatste maaltijd af met een dessert zoals fruit of een mager melkproduct.
– Poets je tanden voor je T.V. gaat kijken.
– Zorg voor voldoende nachtrust. Door vermoeidheid grijp je sneller naar suikers. Ga vroeger slapen of lees een boek in bed.
– Plan een ontspannende activiteit ’s -avonds.
Verveling tijdens reclamebreaks? Doe enkele buikspieroefeningen, loop enkele keren de trap op en af of maak alvast je lunch voor de volgende dag.
– Warm je op met een warme, caloriearme drank. Dat verzadigd beter dan een koude drank. Gezellig met een kop thee, koffie of bouillon onder een dekentje.

Bezwijk je echter toch; kies dan iets wat je echt lekker vindt. Neem een kleine portie en eet het langzaam op. Geniet bewust, zonder schuldgevoel.

Profielfoto van Dietistenpraktijk Nadia Brans

Over Dietistenpraktijk Nadia Brans

DIËTISTENPRAKTIJK NADIA BRANS - groepspraktijk bestaande uit 3 diëtisten- ERKEND DOOR RIZIV

Geef een reactie