Veilig op vakantie

Als je met kinderen op reis gaat ben dan extra voorzichtig. Kinderen zijn vatbaarder voor veel infectieziekten. Probeer zo min mogelijk gestoken te worden door muggen: gebruik een muggen werend middel met min 30%DEET. Muggen hebben voorkeur voor bepaalde aangeboren lichaamsgeur. Airconditioning in de kamer beschermt je tijdens de slaap tegen de muggen. De mug die dengue overdraagt komt vooral voor in en rond steden in tropische gebieden. Draag bedekkende kleding om je te beschermen. Als de slaapruimte niet muggenvrij te maken is, gebruik dan een muskietennet, liefst geïmpregneerd.

Een stedentrip met uw kinderen? Maak s’ochtends een foto van ze, zo kunt u altijd precies een signalement geven in het geval van nood.

Vaccinatie

Angst voor prikken, iets wat we dagelijks zien en is niet iets om je voor te schamen. Prikangst mag nooit de reden zijn om onbeschermd op reis te gaan. GGD heeft veel ervaring hiermee, samen vinden we altijd een oplossing.

Reden om een gele koorts vaccinatie te geven kan zijn vanwege het risico op de ziekte, maar tevens vanwege de check bij de douane. 277 doden door gele koorts in Angola, reizigers hebben het virus al geëxporteerd naar China, Kenia en Congo. Ben je als kind niet gevaccineerd en ga je op reis? Dan loop je extra risico, bv op mazelen. Polio is er nog steeds in de wereld. Haal je DTP (re-)vaccinatie bij je GGD als je gaat reizen.

hepatitis A is een leverontsteking die je kunt oplopen via toiletten, besmet water of voedsel. vaccinatie kan besmetting voorkomen. Hepatitis A loop je makkelijk op in het buitenland. Hygiëne is heel belangrijk. Hepatitis A vaccinatie voor Turkije en Marokko: voor kinderen tot 16 jaar is er een goedkope junior variant. Hepatitis B kun je oplopen door bloed-bloed contact of seksueel contact. Met 3 prikken ben je beschermd daarvoor. Dmv een veilig en effectief vaccin een levenslange bescherming tegen hepatitis B voor kinderen

De GGDen zien steeds meer mensen die op reis rabies risico hebben gelopen. Aai/voer geen dieren op reis. Rabies: een ernstige infectie van de hersenen, door beet/krab/lik van een besmet zoogdier. Verenigde Naties schat jaarlijks 60.000 sterfgevallen door rabiës. Kijk uit voor Rabiës(hondsdolheid), niet alleen bij straatdieren maar ook in apenparken: http://nos.nl/l/2119274 info: http://bit.ly/1d9H0Yy

Verschil tussen verplichte / aanbevolen vaccinatie? Verplicht is bescherming van een bevolking, aanbevolen is bescherming voor jezelf.  Er zijn 21 GGD’en verspreid over het land, kijk op http://www.ggdreisvaccinaties.nl Lastminute reis geboekt? Ook vlak voor vertrek hebben vaccinaties nog zin.

Internationaal verhuizen? Denk ook aan je vaccinatiestatus, kom op tijd langs voor optimale en langdurige bescherming! https://t.co/CITIzHKWja Voor cholera geven we geen vaccinatie. Voor sommige landen zetten we een gratis stempel in het gele boekje voor bij de douane.

Voeding

Eet alleen vlees dat goed gaar is, niet alleen op reis maar ook tijdens de gourmet. Wees voorzichtig met het eten van schaal- en schelpdieren. Het Norovirus kan je vakantie lelijk verknoeien. http://bit.ly/1kpM94y . Kun je op je reisbestemming het kraanwater drinken? Deze handige app geeft je het antwoord http://bit.ly/1ND9oj0 Soms treden klachten van een tropische ziekte pas op na terugkomst. Ga bij twijfel naar de huisarts en meld waar je bent geweest.

Reis plannen?

Bekijk of je zorgverzekering vergoeding geeft voor vaccinaties of kijk of je kunt overstappen. Mogelijk slim om je zorgverzekering aan te passen voor je bezoek aan de GGD. Laat niet zomaar je paspoort kopiëren op reis. Afgeven is helemaal geen optie. fraude. Kopie tips: http://bit.ly/1SZeFra  Wat moet je regelen voor, tijdens en na je reis? Bekijk onze reistips http://bit.ly/2365VnO

Met de motor op pad op reis? Dat brengt meer risico’s met zich mee, zoals bv een dierenbeet of een ongeval. Verkeersongevallen tijdens vakanties komen veel voor! Handige tips om dit de voorkomen in de ggdreistmee app ^DS http://www.ggdreisvaccinaties.nl/app-ggd-reist-mee … Neem een EHBO doos mee op reis, met pleisters, gaasjes, pincet en ook een desinfectans.

Medicatie mee op reis?

Medicijnen die onder de opiumwet vallen, mag je niet zomaar meenemen naar het buitenland. Bij het CAK kun je terecht voor evt benodigde verklaringen. Neem een overzicht van je medicatie mee naar het spreekuur, (en ook mee op reis)! Op te vragen bij jouw apotheek. Ben je momenteel bezig met een kuur Atovaquon/Proguanil (malarone) van farmaceut sandoz of teva? Maak deze dan ALTIJD af! http://bit.ly/2i2HBjX

Op reis met een chronische ziekte is niet onmogelijk. Wat zijn de aandachtspunten en risico’s? Op reis met diabetes? Bescherm uw voeten tegen verwondingen, ook op het strand. Toch wondjes? Verzorg ze met betadine. Info bij de GGD http://ggdreisvaccinaties.nl/aandachtspunten/chronische-aandoeningen … Medische hulp nodig in het buitenland? Bel de alarmcentrale van uw zorgverzekering, zij bekijken waar u voor behandeling naartoe kan

Wat mag mee terug?
Voor de tropen mogen deze artikelen in de koffer mee! http://bit.ly/2gUpwDm Wil je weten of je souvenir mee naar huis mag? Stuur n foto naar @Douane met mag dit mee en je krijgt antwoord. Handig! Neem geen souvenirs mee van beschermde dieren. Lijst met beschermde diersoorten die niet de grens over mogen, vind je op: http://ow.ly/hTat304QhnS

 

Profielfoto van GGDReisvaccinaties

Over GGDReisvaccinaties

Het officiële soebaraccount van GGDReisvaccinaties. Tips en advies van reisGezondGidsDirk voor jouw droomreis. Public Health Netherlands.

One Reply to “Veilig op vakantie”

 1. Profielfoto van AllergiediëtistenAllergiediëtisten

  Nog geen vakantieplannen? Misschien is de regio Schmallenberg Sauerland wel iets voor jou. Deze regio heeft het label ‘allergievriendelijke omgeving’ ontvangen van ECARF (european centre of allergy research foundation). Benieuwd wat dit label inhoudt? Dit zijn de criteria waar je aan moet voldoen:
  – Vakantiewoningen moeten volledig rook- en huisdiervrij zijn, de vloeren moeten glad of zeer kortpollig zijn. Twee slaapplaatsen moeten met huisstofmijtdichte overtrekken opgemaakt zijn. (zogeheten Encasings). Daarbij moet er een stofzuiger met een HEPA-13-Filter en een nikkelvrije waterkoker aanwezig zijn.
  – Het gelijke geldt voor pensions, echter niet vereist voor elke kamer, maar wel voor de ontbijtruimte.
  – Voor hotels en gasthoven gelden de volgende criteria: openbare ruimtes: rook- en huisdiervrij – vermijden van allergene planten, die pollen vrijgeven – externe controle van airconditioning; kamers: huisdiervrije, niet rokerkamers zonder allergene planten – op aanvraag een kamer die huisstofmijtvrij is – op aanvraag huidverzorgingsproducten voor de gevoelige huid.
  – Horeca: rook- en huisdiervrije zones – op voorbestelling voor allergie geschikt eten – geschoold personeel
  – Een supermarkt kan het ECARF-zegel verkrijgen, wanneer het verschillende laktose-, gluten-, ei-, noot-, en melkvrije produkten in verschillende porties aanbiedt.

  Deze regio voldoet aan alle criteria. Fijne vakantie!

Geef een reactie