Trauma verandert door de hoge mate van stress letterlijk onze innerlijke structuur.

Trauma verandert door de hoge mate van stress letterlijk onze innerlijke structuur. Ons DNA verandert. En dit DNA, van vader en moeder, is niet alleen bepalend voor hoe het nageslacht eruit komt te zien, maar ook voor een groot deel hoe het zich sociaal-emotioneel gaat ontwikkelen.

Bij trauma hoeven we niet alleen te denken aan grote rampen, sexueel misbruik of oorlog. Een trauma kan je al oplopen wanneer je in de klas uitgelachen wordt omdat je misschien een verkeerd antwoord geeft, of omdat je gepest wordt of omdat je een keer flink verdwaald bent. Zodra er angst ontstaat voor of door een situatie en deze angst niet weg gaat, kan je al spreken van een trauma. Een sluimerend trauma wel te verstaan. De stress die constant in je lijf zit, zorgt voor afbreuk van de myeline laag rond de zenuwbanen. Myeline kan je vergelijken met de buitenste kunststof laag die om een elektrische kabel van bijvoorbeeld je stofzuiger zit. Deze zorgt voor goede geleiding van de signalen en voor veiligheid. Bij de zenuwbanen is dit niet anders. Wanneer er gaten in de myelinelaag van de zenuwbanen vallen, of de laag erg dun is, lukt het ook minder goed om de impulsen door te geven. Gevolg is dat je je letterlijk minder veilig kan voelen en prikkelverwerking en informatieoverdracht niet normaal verloopt. (Logisch)nadenken en handelen of je focussen kunnen verstoort raken. Dit kan gevolgen hebben voor je sociale, privé en professionele leven. Een haperende stofzuiger doet ook niet meer dat wat je van hem verwacht…..
Wanneer stress dus te lang blijft zal je DNA hier in mee gaan. Grote kans dat je onbedoeld angst en stress overdraagt aan je kinderen. Het hoeft niet perse zo te zijn dat je nageslacht dezelfde angsten of stress ervaren voor dezelfde situaties of op dezelfde manier. Het kan uitwerking hebben op alle gebieden van leren, gedrag en zelfs lichamelijke ontwikkeling.
Traumaverwerking is erg belangrijk. Zelfs als het (zonder dat je het weet) in eerdere generaties is opgedaan. (Extreem) controle willen houden, faalangstig zijn, vechten-vluchten-bevriezen in situaties waarin een beroep op je gedaan wordt, (over)vermoeid zijn, hoofdpijn/migraine, verslavingsgevoeligheid, burn-out, depressie, etc. zijn een aantal signalen die een gevolg kunnen zijn van bovenstaande.

Van de week zag ik de animatie film Inside Out (Nederlandse versie Binnenstebuiten) weer. Hierin wordt zo waanzinnig goed weergegeven hoe ervaringen je functioneren beïnvloeden, maar ook hoe negatieve ervaringen de herinnering aan goede ervaringen kunnen verdrijven. Elke ervaring wordt omgezet in een knikker, met een bepaalde emotie. Deze worden opgeslagen in een knikkerbaan, die je kan vertalen naar een dna-streng. Het meisje in de film raakt door een verhuizing in een negatieve neerwaartse spiraal. Gelukkig loopt het zoals in de meeste animatie films goed af, doordat de negatieve ervaringen een plekje krijgen en vervangen worden door nieuwe positieve ervaringen. De energie en het plezier in het leven komen terug.
Echt een aanrader om deze film te bekijken!

Er wordt niet voor niets gezegd “een ketting is zo sterk als de zwakste schakel”. Door de schakel te verstevigen, of te vervangen door een sterke schakel, zal de hele ketting sterker worden. Met het DNA (of die knikkerbaan) is dit precies zo.
Jij kan er voor zorgen dat jij ander DNA doorgeeft aan het nageslacht, maar ook zelf sterker wordt. Of dat de verandering start bij jouw kind. Argumenten als “het zit in de familie” of “hij/zij is een aardje naar zijn vaartje (of moedertje) zijn gelukkig geen redenen om het te laten bij wat het is.

Er zijn tal van traumaverwerkingmethodes die je kunnen helpen om trauma los te laten. MNRI reflexintegratie is daar een hele mooie voor. Een speciale MNRI-PTSD (post traumatisch stress syndroom) behandeling helpt zonder dat je het trauma perse boven tafel moet halen. Het helpt de stress in het lijf, opgedaan door trauma of trauma-ervaringen, dusdanig te verlagen dat er weer lucht en ruimte komt voor dat wat je aandacht nodig heeft en wat je leuk vindt.
Reflexintegratie zorgt voor opbouw van de myelinelaag rond de zenuwbanen.

Om maar even in het voorbeeld van de stofzuiger te blijven: fluitend de kamer stofzuigen omdat het apparaat het gewoon goed doet, geeft toch veel meer plezier in het huishouden dan wanneer je opgehouden wordt door een apparaat die het niet goed doet? Kost alleen maar tijd en verkeerde energie ;-)

Voor informatie of behandeling kan je contact opnemen met mij via kienenkundig@gmail.com
Of ga naar www.masgutovamethode voor een MNRI-PTSS behandelaar bij jou in de buurt.

Profielfoto van Kien&Kundig

Over Kien&Kundig

Kien&Kundig helpt bij uitdagingen op het gebied van leren, gedrag, motoriek en visuele vaardigheden. http://www.kienenkundig.nl/

One Reply to “Trauma verandert door de hoge mate van stress letterlijk onze innerlijke structuur.”

  1. Profielfoto van MINDeditMINDedit

    twee zeer belangrijke fasen in de ontwikkeling van het brein en de grote invloed van emotioneel of fysiek trauma in die fasen.
    De eerste belangrijke periode is rond de 2e verjaardag, wanneer de spraak zich begint te ontwikkelen en het kind ook allerlei motorische vaardigheden aan het ontwikkelen en verfijnen is. De tweede periode is in de puberteit, wanneer het brein haar uitendelijke gewicht bereikt. De minder gebruikte zenuwverbindingen vervallen en het brein benut vooral de in de jaren daarvoor gecreërde zenuwverbindingen. Hoe rijper het brein, hoe beter het functioneert. Als er in het bijzonder in deze genoemde levensfasen een fysiek of emotioneel trauma (lees een staat van hulpeloosheid) wordt meegemaakt, heeft dat EXTRA impact op de ontwikkeling van het brein.

Geef een reactie