tips om het gezellig te hebben aan tafel

Deze maand geven we tips om het gezellig te hebben aan tafel,

1. Vaste plekken
Geef ieder gezinslid een vaste plek, zo hoeft er geen discussie meer te zijn over wie op het fijnste plekje mag zitten. Houd hierbij rekening met welke benen waar willen wiebelen, de ruimte die iedereen nodig heeft en of je zelf overal bij kan.

2. Roep iedereen pas aan tafel als het eten klaarstaat
Het lijkt soms zo handig om de kinderen alvast te roepen terwijl je de aardappelen aan het afgieten bent. Dit kan er echter voor zorgen dat ze netjes aan tafel komen en daar niets te doen hebben waardoor ze de volgende keer maar niet meer direct komen.

3. Maak voorspelbaar wat er gegeten gaat worden
“blééh, spinazie”, roept je zoon als hij aan tafel komt. Elke avond weer hetzelfde liedje. Door voorspelbaar te maken wat je elke avond gaat eten geef je de ruimte om er al aan te wennen. Je zal zien dat er dan minder weerstand is.

4. Maak een afspraak over wanneer je wel van tafel mag
Besef je dat als je kind moet wachten totdat iedereen het eten op heeft, terwijl hij al lang klaar is, dit zonder een taak erg lastig kan zijn. Geef hem dan iets wat hij wel kan doen. Mag hij lezen aan tafel? De tafel alvast afruimen? Het toetje klaar maken?

Profielfoto van Geef me de 5

Over Geef me de 5

Leeft of werkt u met iemand met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS)? Heeft u het gevoel dat u vastloopt? Geef me de 5 is een methodiek, ontwikkeld door Colette de Bruin, die antwoord geeft op de vraag: hoe ga ik om met iemand met ASS? Geef me de 5 is uniek vanwege de praktische handvatten die voor iedereen op maat te maken zijn. Door de boeken ‘Geef me de 5’ en ‘Auti-communicatie’, lezingen, cursussen, een post-HBO opleiding en diverse materialen krijgen familie en professionele begeleiders van de persoon met autisme een praktische handleiding om de stap van ‘overleven’ naar ‘leven’ te zetten.

Geef een reactie