Dagboek van een budgetcoach – Het incassobureau

Dagboek van een budgetcoach – Het incassobureau Er is nog steeds genoeg ruimte voor verbetering in incassoland. Helaas worden vaak veel te hoge fees in rekening gebracht. Onlangs op FTM.nl: “Nederlandse incassobureaus en gerechtsdeurwaarders raken de laatste tijd steeds vaker in opspraak. In een vrij veld proberen ze de zwaksten onder druk te zetten; ze maken daarbij regelmatig misbruik van de situatie. De recente ontboezemingen zijn geen verrassing”. Dit deed mij denken aan een artikel dat ik in 2016 schreef, het is nog steeds actueel.

Mag een bewindvoerder een media abonnement laten afsluiten?

Ik wil graag mijn zoon van 14, een abonnement geven op zijn mobiel. Mag een bewindvoerder een media abonnement laten afsluiten? En mag hij de kinderbijslag gebruiken voor schulden af te betalen? Mag een bewindvoerder een media abonnement laten afsluiten? Iemand die onder bewind staat kan nog altijd abonnementen of overeenkomsten afsluiten. Door het afsluiten van een nieuw abonnement komt er een maandelijkse extra vaste last bij, waardoor de bewindvoerder geen toestemming zal geven. Met het bedrag voor de kosten kunt u ook een schuld aflossen. Wanneer u vraagt aan uw bewindvoerder om een telefoonabonnement voor uw zoon af te Lees het gehele artikel →

Adempauze, maar is er na de pauze nog wel adem?

Adempauze, maar is er na de pauze nog wel adem? Staatssecretaris Klijnsma heeft met de brancheverenigingen NVVK, KBvG, VNG en de vier grote gemeenten overeenstemming bereikt over het per 1 januari 2017 invoeren van een adempauze voor schuldenaren. De adempauze is dan bedoeld om rondom de schuldenaar rust te creëren en om onder regie van de gemeente in het kader van de schuldhulpverlening tot een minnelijke oplossing te komen. Een conceptregeling is al bekend en deze geeft mij aanleiding om een aantal kanttekeningen te plaatsen.

Boete’s ingehouden op loon

Boete’s ingehouden op loon Een boete die wordt ingehouden op het salaris. In België gebeurt het steeds vaker, schrijft De Standaard. Volgens de Vlaamse krant krijgen dagelijks 200 mensen in opdracht van de fiscus een mail van hun baas waarin staat dat het boetebedrag van het salaris afgaat. De methode legt de staatskas geen windeieren: het zou al 5,7 miljoen euro hebben opgeleverd.

8 tips voor behoorlijke schuldhulpverlening

8 tips voor behoorlijke schuldhulpverlening 1 beslist u over een vraag om schuldhulpverlening? Laat in die beslissing ook weten dat iemand de mogelijkheid heeft bezwaar te maken tegen de beslissing. De beslissing op een verzoek om schuldhulpverlening is een besluit  in de zin van algemene wet bestuursrecht. Dit betekenend dat u deze beslissing schriftelijk moet nemen en dat de beslissing een bezwaarclausule moet bevatten.

Dagplanning werkblad

Wat is een dagplanning? Een dagplanning is een financieel overzicht van uw inkomsten en uitgaven van 1 dag. Hoe vaak maak ik een dagplanning? Een dagplanning van uw inkomsten en uitgaven maakt u elke dag om zo te weten hoeveel u nog te besteden heeft en wat u waaraan heeft uitgegeven. Met het maken van een dagelijkse planning komt u nooit geld te kort.

Digitaal beslagregister

Digitaal beslagregister Het beslagvrij inkomen van mensen met schulden wordt per 1 januari 2016 beter beschermd dankzij de invoering van het Digitaal Beslagregister (DBR). Dit register is een initiatief van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Het register is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG), die medeverantwoordelijk is voor de uitvoering van het register, en subsidies van de ministeries van Veiligheid en Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Een werknemer effectief geholpen met budgetcoaching

Een werknemer effectief geholpen met budgetcoaching Ik word als budgetcoach door werkgevers ingeschakeld om hun werknemers thuis te ondersteunen naar meer financieel overzicht en inzicht, waardoor zij beter functioneren op het werk. Vorig ben ik via een werkgever naar een cliënt gestuurd, die er emotioneel aardig doorheen zat op financieel gebied. EVA Registratie

Beslagvrije voet deurwaarder

Loonbeslag Het komt helaas met enige regelmaat voor dat beslag wordt gelegd op het inkomen als er schulden zijn. Als u een loonbeslag heeft wordt door de gerechtsdeurwaarder een beslagvrije voet vastgesteld. Deze beslagvrije voet is het bedrag wat u ontvangt om uw vaste lasten te betalen en van te leven. Het deel boven de beslagvrije voet wordt door de werkgever of uitkerende instantie overgemaakt naar de gerechtsdeurwaarder totdat de schuld is voldaan. De werkgever of instantie is verplicht hieraan mee te werken.

Steeds vaker kom ik bij klanten die me vragen; doen we het nou echt zo slecht?

Steeds vaker kom ik bij klanten die me vragen; doen we het nou echt zo slecht? Hebben we nou zulke domme keuzes gemaakt? Na analyse van de inkomsten en uitgaven blijken de financiële problemen meestal niet ontstaan door 1 domme keuze of door 1 gebeurtenis. Meestal is het een combinatie van enerzijds het inkomen dat omlaag gaat en anderzijds de uitgaven die niet zo snel aan te passen zijn.

Je bent jong en je hebt schulden

Even bij iemand in het krijt staan. Geen punt. Maar bij steeds meer jongeren stapelen de schulden zich op. Wat doe je als aan het eind van de maand het geld op is? Schuldhulpverlening Meer dan de helft van de Amsterdamse jongeren tussen de 18 en 27 jaar heeft schulden, blijkt uit onderzoek van die gemeente. Het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening is het afgelopen jaar in de hoofdstad met maar liefst 50 procent gestegen.