Dagplanning

Wat is een dagplanning? Een dagplanning is nodig om uw dag zo rustig mogelijk te laten verlopen. maak elke dag een nieuw dagschema en plan activiteiten altijd met een kwartier ruimte er tussen. Zo kunt u bij komen van de activiteit en heeft u 15 minuten om op de plek van bestemming te komen, zo bent u nooit te laat op een nieuwe afspraak.

Ouders stel grenzen.

Dat is fijn voor je kind, zo weet het waar het aan toe is. Grenzen staan niet altijd vast en wisselen per gebeurtenis, situatie en persoon. De ene keer wil je wel stoeien de andere keer niet. De ene keer mag je kind wel rommel maken de andere keer kan dat niet want dan moeten jullie zo weg. Weet je niet of je iets goedvindt of dat iets mag? Ook bij je kind kun je bedenktijd nemen. Zeg dan: ‘ ik denk erover na en kom er zo op terug’ (>2,5 jr).

Hoe breng ik structuur, ritme en regelmaat aan?

Voor een kind is het fijn als er duidelijke regels en afspraken zijn. Structuur geeft kinderen houvast en vergroot hun gevoel van veiligheid en zekerheid. Kinderen die zich veilig en zeker voelen, voelen zich vrij om op onderzoek uit te gaan. Maar hoe zorgt u ervoor dat u aan de ene kant grenzen stelt en aan de andere kant flexibel kunt zijn? Kinderen hebben veel structuur en regelmaat nodig. Structuur, regelmaat en ritme zijn erg belangrijk voor kinderen, zijn zorgen voor de rust, orde en een veilig gevoel, omdat de structuur zorgt voor duidelijkheid. Neem regelmatig de regels van het Lees het gehele artikel →

Hoe begrens je de schermtijd van je kind?

Hoe begrens je de schermtijd van je kind? kinderen en tvIn deze tijd valt het lang niet altijd mee om vader of moeder te zijn. Zoveel keuzes te maken, zo veel verleidingen. Dus ook heel vaak nee zeggen. Ik denk soms wel “Ben blij dat de mijne volwassen zijn…”. Ik vind schermtijd eerlijk gezegd ook best een lastig onderwerp. Daarom heb ik er eigenlijk nog niet veel over geschreven. Toch wil ik wel mijn ideeën met je delen. Misschien heb je er wat aan ????

structuur agenda

Structuur één van de dingen die een ouder te horen krijgt als een kind met autisme is gediagnosticeerd is dat het veel structuur nodig heeft en dat klopt ook wel maar hoeveel structuur en hoe deze moet worden vormgegeven zal verschillen per kind. Zoals altijd zal ik vertellen hoe het bij mij werkt. Ik heb structuur nodig om me stabiel en veilig te voelen, een zekere voorspelbaarheid is erg prettig en weten wat ik kan gaan doen om invulling aan de dag te geven noodzakelijk. Als kind was de structuur die naar school gaan al genoeg, er was een balans Lees het gehele artikel →

Pictogrammen

Hoe begin ik met pictogrammen? Begin op een rustig moment met pictogrammen, bijvoorbeeld niet bij het begin van het nieuwe schooljaar omdat dit al extra prikkels met zich mee brengt, maar begin dan in de zomervakantie. Bespreek de avond van te voren en eventueel in de ochtend kort, de planning van de volgende dag. Op school worden picto’s gebruikt voor een aantal zaken bijvoorbeeld een stappenplan in de toiletten of voor een dagplanning, daar kunt u ook al ideetjes vragen of gebruiken voor thuis.