(CITO)toetsstress

(CITO)toetsstress Vanmiddag was ik (helaas) getuige van wat stress met je doet. Na een aantal maanden reflexintegratie en visuele training besloot ik een klantje (groep 5) te hertesten. Het meisje begon vol enthousiasme met het eerste deel van de bioptertest, waarmee ik o.a. de samenwerking van de ogen test. Deze verliep prima. Het beeld gaf verbetering tenopzichte van de tweede test van begin november.

Toets maken? Zeven tips!

Toets maken? Zeven tips! Het maken van een toets in de klas gaf mij altijd een dubbel gevoel. In principe houd ik niet van toetsen. Het zou niet nodig moeten zijn. Er zijn tenslotte andere manieren om erachter te komen of een leerling “klaar is om de maatschappij in te gaan”. En zeker in dat verband betwijfel ik dat een heel toets-systeem daar de juiste voorbereiding van is. Aan de andere kant hielden mijn leerlingen erg van toetsen. Er hing een gezonde spanning. Het was heel rustig in de klas en het competitie-element van “hoe ga ik het doen?” beviel Lees het gehele artikel →

Examen

Hoe haal je het maximale uit je hersenen? Absoluut door beide hersenhelften zo efficiënt mogelijk te combineren en in te zetten. Mindmappen is daar een hele mooie tool voor. Maar alleen mindmappen is niet voldoende om meer en makkelijker te leren in minder tijd. Het gaat om combineren van breinkennis met slimme studievaardigheden.

Proefwerkweek.

Op veel scholen begint volgende week de proefwerkweek. De komende dagen een paar tips voor jou én je kind. Vindt jouw kind het soms lastig om zich te focussen en gemotiveerd te blijven? Laat jouw kind dan eens doelen stellen! Het liefst op een korte termijn, bijvoorbeeld voor een proefwerk. Benoem gericht wat het doel is, wat je er voor nodig hebt om dit doel te bereiken en laat het kind daar voor zelf(!) een beloning tegenover zetten. Zo heb ik een leerlinge die als doel had: minimaal een 5,5 halen voor een bepaalde wiskundetoets. Nadat we besproken hadden wat Lees het gehele artikel →

Eindtoets basisonderwijs groep 8

Eindtoets basisonderwijs: Door middel van dit artikel willen u als ouder/verzorger graag informeren over de nieuw gekozen eindtoets in groep 8: Route 8 Verplichte eindtoets basisonderwijs Met de eindtoets kan uw kind laten zien wat hij/zij in acht jaar op de basisschool geleerd heeft op het gebied van taal en rekenen. Daarnaast is de afnamedatum van de eindtoets verschoven van februari naar april/mei. Op deze manier heeft uw kind langer onderwijs gehad en meer kennis opgedaan.

Einde examen, de vakantie lonkt…

Examentijd; ouders ook op de proef gesteld? Kinderen uit de basisschool bereiden de laatste proeven voor. Tieners bewijzen zich de komende weken tijdens hun examenperiode. En studenten aan de hogeschool of universiteit zetten zich in voor hun toekomst. Niet zelden een spannende periode voor ouder en kind.