Kijken, zien en begrijpen.

Kijken, zien en begrijpen. 3 dingen die we met onze ogen doen. Nu klinken de eerste 2 misschien wat vanzelfsprekend, kijken en zien, maar de derde, het begrijpen, had je misschien niet direct aan de ogen gekoppeld. Begrijpen doen we immers met onze hersenen, toch? Ja, klopt. Toch is een goed visueel systeem noodzakelijk om dat wat we om ons heen zien, of dat wat we lezen, te begrijpen en goed te interpreteren.

Wist jij dat het percentage bijziende kinderen in Nederland verdubbeld is?

Wist jij dat het percentage bijziende kinderen in Nederland verdubbeld is ten opzichte van 40 jaar geleden? En dan dit komt doordat kinderen steeds meer tijd doorbrengen achter beeldschermen? Van alle twintigplussers draagt maar liefst de helft een min-bril of lenzen. Dat lijkt onschuldig, maar een kind met een bril van -6 of hoger, heeft een risico van één op drie om later ernstig slechtziend of blind te worden…

Hoe vaak KIJK jij op je horloge? En ZIE je dan ook meteen hoe laat het is?

Hoe vaak KIJK jij op je horloge? En ZIE je dan ook meteen hoe laat het is? Kijken en zien…dat zijn twee dingen die hetzelfde lijken maar dit zeker niet zijn! Wat als je een meisje bent dat haar veters strikt zonder ernaar te KIJKen? Of dat je een jongen bent die een bal gooit zonder te ZIEN waar hij naartoe gooit? “Nou en”, denk je misschien. “Is dat zo erg dan?”