EHBO voor leraren

EHBO voor leraren Een ongeluk zit in een klein hoekje. En er zijn erg veel kleine hoekjes op school en op het plein. Ik ken dan ook veel leraren die voor een EHBO-diploma hebben. Of in ieder geval wat EHBO geleerd hebben tijdens de BHV-cursus. En ik weet natuurlijk niet hoe het met jou zit, maar ik vergeet altijd wat ik precies moet doen als ik het niet regelmatig doe. Vandaar deze week: een reminder voor de meest voorkomende ongelukken op school.

Voorkom brandwonden bij kleine kinderen

‘Jaarlijks te veel baby’s met brandwonden’ Wij maken ons grote zorgen! Wist je dat kinderen van 0-4 jaar de grootste groep patiënten zijn in de brandwondencentra? Ruim 30% van brandwondenslachtoffers is 0 – 4 jaar, oorzaak voornamelijk hete vloeistoffen. 1 op de 4 patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan 5 jaar! Baby’s vanaf 7 maanden zijn vaker slachtoffer brandwonden door hete thee. Grootste boosdoener: hete thee. Thee drink je op minimaal 60º douchen op maximaal 40º voel je het verschil?

Kinderen en onderkoeling

Wat is onderkoeling? De normale lichaamstemperatuur van de mens is 36,9º Celsius. Er word gesproken van onderkoeling wanneer de  lichaamstemperatuur zakt beneden de 36,5 graden Celsius. Als de lichaamstemperatuur onder de 35 graden Celsius daalt, is er sprake van ernstige onderkoeling. Het lichaam verliest dan meer warmte aan de omgeving dan het kan produceren.

Heeft uw kind iets in zijn oor gestopt?

Heeft uw kind iets in zijn oor gestopt? Een kind gezellig aan het spellen, u staat even op om de telefoon op te maken, wanneer u terugdraait ziet u uw kind de beweging te maken om een kraal in zijn oor stoppen, uw rent er naar toe maar helaas te laat. Wat kunt u dan doen? Hoe ontstaat het? Kinderen onder de drie jaar stoppen nog veel in hun mond, neus en oren. Voorwerpen die in de gehoorgang terecht kunnen komen zijn kleine stukjes speelgoed, krijtjes, klei, insecten, stukjes voedsel etc. Dit is een fase van ontdekking van spullen, maar Lees het gehele artikel →

Is uw kind gebeten door een huisdier?

Is uw kind gebeten door een huisdier? Er zijn gemiddeld 1 miljoen honden in Nederland die worden gehouden als huisdier. Jaarlijks zijn er 40.000 mensen die worden gebeten door een huisdier en die hiervoor naar de huisarts gaan. In 90% van deze gevallen gaat het om een hondenbeet, vooral bij jongere mensen (onder de 30 jaar). Vaak is de bijtwond op de arm, been en bij kinderen komt het vaker voor dat er ook in het gezicht is gebeten. Dit letsel word in de meeste gevallen toegebracht door de eigen hond of een bekende hond.