De financiële opvoeding van asielkinderen

In Nederland is het geven van zakgeld gebruikelijk. Het hoort bij de financiële opvoeding van kinderen. Google op ‘kinderen’, ‘kleedgeld’ en ‘zakgeld’ en de adviezen staan klaar. Want: een goede financiële opvoeding helpt financiële problemen te voorkomen. Maar als je duizenden kilometers gereisd hebt uit oorlogsgebied? Zie je het voor je: in een overvolle rubberboot over zee, door verschillende landen lopend, met de trein en bus, kou en regen, langs protesten, geblokkeerde grenzen en verschillende asielzoekerscentra?

Dan gaan we toch even naar de geldmachine?

Hoe leer ik mijn kind omgaan met geld? Deze week is het de week van het geld. Op basisscholen wordt deze week aandacht besteed aan het omgaan met geld. Dit is belangrijk, want als kinderen op jonge leeftijd al leren omgaan met geld, hebben ze daar hun hele leven plezier van. Onderzoek van het NIBUD toont aan dat kinderen die van hun ouders hebben leren omgaan met geld, zelf later veel minder geldproblemen hebben. Wil je weten hoe je hier als ouder op kan aansluiten? Lees hier hoe je je kind helpt bij het snappen van de waarde van geld Lees het gehele artikel →

Kinderen zijn de beste ondernemers

Kinderen zijn best goede ondernemers zei mijn jongste dochter tijdens het avondeten ineens. Ik vroeg haar natuurlijk direct waarom ze dat dacht. Nou, zei ze, als jij zegt dat iets niet mag mama, dan probeer ik het een volgende keer gewoon weer hoor. En dan probeer ik het weer op een andere manier. Ik ga gewoon door totdat het wel mag. En ik vind dat ik de laatste tijd best veel mag :-)

Papa, doe je wel aan de financiële opvoeding

De jongens hebben een luxe leventje. Alles wat ze willen, kunnen ze krijgen. Ze hebben een goede gevulde spaarpot, armoede kennen ze niet. Toch ging het van de week over armoede. We reden namelijk langs een poster met daarop een oude man. De jongens lagen helemaal dubbel. Ik vertelde dat ze niet moesten lachen om de man, want hij vroeg om aandacht. De man had namelijk geen huis en leefde in armoede op straat.

Autisme en handelingsonbekwaam

Vanaf 18 jaar ben je als kind voor de wet handelingsbekwaam. Dat wil zeggen dat jouw kind zelfstandig, zonder toestemming van ouders rechtshandelingen kan verrichten en overeenkomsten mag aangaan die niet kunnen worden teruggedraaid. Denk aan het kopen van een telefoon of auto maar ook het lenen van geld valt hieronder. Je kind mag ook aangeven dat ouders niet meer bij ondersteuningsplan besprekingen of evaluaties mag zitten. Ook mag hij trouwen zonder toestemming.

7 Redenen om zakgeld op je bankrekening te krijgen

Zakgeld op je bankrekening! 7 redenen om je zakgeld vanaf nu op je bankrekening te krijgen! Contant geld om grip te houden op je uitgaven en een kasboek bijhouden? Dit zijn tips voor je ouders, dit werkt niet voor jou!!! Je ouders kunnen het niet vergeten. Hoe vaak heb jij de discussie met je ouders?

Gewoon even pinnen, papa

Ja ja de voorjaarsvakantie komt er weer aan! Iedereen kijkt ernaar uit. Even helemaal niks, geen school, geen werk. Opladen gaan we! Dus gezinnen met kinderen gaan erop uit. Op naar de zon, een skioord of in eigen land naar een huisje op een park of een hotelletje. Een goede voorbereiding, wat wil je allemaal meenemen? Dan begint de reis, heerlijk! Uiteindelijk kom je op je vakantiebestemming aan. En voor je het weet loop je daar dan met koffers en tassen vol kleding en andere vakantiespullen. En dan loop je gezellig in een winkelstraat en zien de kinderen allerlei interessante Lees het gehele artikel →

Een keer in de week kreeg ik 2,50 gulden zakgeld van mijn moeder

Een straat van mijn ouderlijk huis af ligt een snoepwinkel. Het is verbazingwekkend dat dit kleine winkeltje er nog ligt in deze tijd, waar de eenmanswinkels massaal verdwijnen uit het straatbeeld. Ik noem het een snoepwinkel, maar eigenlijk is het een sigarettenwinkel. Ik weet niet eens of ze er nog wel snoep verkopen. Vroeger in ieder geval wel, toen bracht ik al mijn zakgeld erheen. En als mijn zakgeld op was ging ik er sigaretten halen voor mijn tante, want met de paar cent die ik dan over had mocht ik snoep kopen.

Sparen op de papabank

In de twee decennia vóór de kredietcrisis gooide de overheid het Nederlandse volk onbeschermd voor de leeuwen van de vrije financiële markt. Mede daardoor rijzen de huishoudelijke schulden nu de pan uit, kwakkelt het consumentenvertrouwen rond het nulpunt en kunnen 1,1 miljoen huishoudens de eindjes nauwelijks of niet meer aan elkaar knopen. Om te voorkomen dat ook de volgende generatie Nederlanders loslopend wild wordt voor de klauwen van kooplui, dienstverleners, vermogensbeheerders, bankiers en verzekeraars, krijgt de schooljeugd sinds 2010 jaarlijks de Week van het Geld voorgeschoteld. Aanstaande maandag begint er weer een. Het wordt een week waarin kinderen via lespakketten, Lees het gehele artikel →

Emoties bepalen onze omgang met geld

Onze financiële blauwdruk, gevormd in onze jeugd, bepaalt hoe wij tegen geldsituaties aankijken en hoe wij met geld omgaan. Voor de bankier is het van belang om er bij de ondernemer op te letten hoe het zit met de betrokkenheid van de ondernemer bij geldzaken van zijn/haar bedrijf. Steeds meer ondernemers gaan tegenwoordig werken volgens de definitie van ‘goed geld’. het is zaak dat bankiers zich dit goed realiseren.

Een mobiele telefoon, prepaid of vaste telefoon

Een mobiele telefoon, prepaid of vaste telefoon? De voordelen van een mobiel abonnement kunnen zijn dat u altijd bereikbaar bent en u zelf altijd kunt bellen. Dit is vaak wel tegen hogere kosten als een vaste telefoon,  vooral bij het bellen van informatienummers. Ik zou u aanraden en kleine mobiele abonnement te nemen op uw telefoon omdat u niet veel belt en alleen bereikbaar wilt zijn. Hiervoor heeft u geen grote bel bundel nodig. De allereerste mobiele telefoon voor uw zoon of dochter. Dit is weer een stap verder in de financiële opvoeding. Het is verstandig uw kind te leren Lees het gehele artikel →

Hoe consequent bent u met het geven van zakgeld

Hoe consequent bent u met het geven van zakgeld? Samen met u zoon bent u aan het winkelen. Na een hele dag inkopen hebben gedaan komt u uit in de speelgoedwinkel. Daar ziet u zoon een leuke Lego en wil deze graag hebben, maar helaas heeft hij hij zijn zakgeld al uitgegeven. Hoe consequent bent u als u zoon toch nog het ene artikel wilt, maar zijn zakgeld is op? Bent u voorbereid op de reactie: “Ik krijg ook nooit wat”? Mag ik het dan voor deze ene keer? Ik krijg ook nooit iets?

Financiële opvoeding

Is de financiële opvoeding een taak van school? Financiële kennis en vaardigheden zijn noodzakelijk om schulden te voorkomen en bij het plannen van geldzaken. Hoe meer kennis de kinderen hebben over geld en geldzaken, hoe kleiner de kans dat zij later verkeerde financiële keuzes maken en in de problemen komen. Op dit moment bestaat de financiële educatie vooral uit informatie over sparen, lenen, financiële producten of de werking van de economie en de financiële markt. Uit een onderzoek van DNB (De Nederlandse Bank) blijkt dat 1/3 van de ouder, het leren omgaan met geld, een taak van school vind, maar Lees het gehele artikel →

Help ik heb geld

Help ik heb geld De maker van de app heeft als motto: Maak kinderen vroeg geldwijs. De game is in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken, in het kader van financiële educatie, ontwikkeld door Codename Future en Ranj serious games. De app Help! ik heb geld is een spel gemaakt voor kinderen van  de basisschool, van groep 5 t/m 8, om op meer inzicht te krijgen in het omgaan met geld. De app leert op een speelse manier de kennis over geld en bankzaken. De keuzes van de vragen worden vergeleken met landelijke gegevens.