Dat geeft zelfvertrouwen!

Zo stimuleer je het zelfvertrouwen van je kind Een vraag van veel ouders is: “Hoe kan ik zorgen dat mijn kind meer zelfvertrouwen krijgt?” Zelfvertrouwen wordt als een belangrijke eigenschap of kwaliteit van het kind gezien. En terecht, we hebben toch allemaal het idee, dat een kind met veel zelftrouwen het leven makkelijker tegemoet kan treden.

Acceptatie en vertrouwen als pijlers van het zelfvertrouwen van je kind

Acceptatie en vertrouwen als pijlers van het zelfvertrouwen van je kind zelfvertrouwen 4Onze opvoedingsdoelen zijn in de loop van de tijd gewijzigd. In de tijd dat ik een kind was, stond gehoorzaamheid nog hoog in het vaandel. Tegenwoordig vinden we het belangrijk dat een kind zelfbewust is en goede sociale vaardigheden heeft. Zelfvertrouwen vinden we dan ook erg belangrijk.

Kan je kind wel wat zelfvertrouwen gebruiken?

Durft je kind iets niet? Bespreek met je kind de 1e stap. En dat ie die wel kan doen. Zeg: probeer het eerst even zelf als het niet lukt kom dan terug dan kijken we samen. (3-16jr). Van moeilijke dingen doen groeien de hersenen van je kind. Geef dus ook complimenten voor dingen waar je kind niet zo goed in is. Maar wat het wel gaat doen, probeert en misschien nog faalt. Bv ‘ wat deed jij je best zeg, met rekenen’ , is dan een goeie.

Een zorgvuldige verzorging maakt dat je kind zich veilig voelt.

Wanneer je de tijd neemt om er achter te komen wat je baby je duidelijk probeert te maken, krijg je een kind dat tevreden is. Een goede ontwikkeling merk je niet aan hoe snel je baby zich ontwikkelt, maar aan hoe zelfverzekerd hij uitprobeert en varieert. Als een kind het speelgoed zelf manipuleert, groeit zijn.  Je baby kan in het begin nog niet ver kijken, dus breng je gezicht als je praat op 20 tot 30 cm voor het gezicht van je baby.  

complimentjes

Geef dagelijks complimentjes. Complimenten zorgen ook voor een betere sfeer in huis en helpt om het positieve gedrag van het kind meer te zien. Complimenten vergroten het zelfvertrouwen en geven een kind een enorm gevoel gewaardeerd te worden. Hierdoor gaan ze zich goed over zichzelf voelen en kunnen ze een positief zelfbeeld ontwikkelen. Een goed compliment vertelt een kind welk gedrag gewaardeerd wordt en waarom het gedrag gewaardeerd wordt. Wanneer u bewust gaat kijken op welke punten u het kind een compliment kan geven, ontdekt u vaak dat het best veel dingen doet die gewenst gedrag zijn. Hierdoor overheerst het Lees het gehele artikel →

Zelfbeeld

Een baby leert zichzelf kennen door de ogen van anderen. Als een baby zich gehoord en gezien voelt, dan zal het leren dat het als individu invloed kan uitoefenen op zijn omgeving, dat het serieus genomen wordt en belangrijk wordt gevonden. Dit vormt al de basis voor het zelfvertrouwen van een kind.