Als het om vergeven gaat, gaat het meestal om het vergeven van de ander.

Als het om vergeven gaat, gaat het meestal om het vergeven van de ander. Maar wat doe je als dat wat de ander heeft gedaan onvergeeflijk is? Bij vergeven gaat het eigenlijk helemaal niet om de ander. Het gaat over jezelf. Want jij ervaart pijn. Op het moment dat de ander jou iets aandoet, is het heel natuurlijk om pijn, woede of verdriet te voelen. Maar als je jaren later nog steeds wrokgevoelens ervaart, of je kunt je leven niet leven door wat jou vroeger is aangedaan, dan belast je vooral jezelf. Het is als drinken van een gifbeker en Lees het gehele artikel →

Waarom sorry laten zeggen niet zo’n goed idee is

Waarom sorry laten zeggen niet zo’n goed idee is Een kleuter is boos op een ander kind en deelt een tik uit. Op het gehuil van het slachtoffer komt de juf aangelopen. Ze vraagt wat er gebeurd is en zegt tegen het kind dat geslagen heeft “Je moet nu even sorry zeggen, want slaan dat mag niet”. Bijna alle kinderen leren al jong dat ze in zo’n situatie sorry moeten zeggen. Maar wat leren ze dan eigenlijk?

DE KRACHT VAN VERGEVING

Vergeef jezelf. Voor de fouten die je maakte. Omdat je bang was, onzeker, niet van jezelf hield. Daarom anderen niet los kon laten, want je had ze nodig. Om je geliefd te voelen. Voor de pijn die je jezelf en anderen hebt aangedaan. Dat je te hard werkte, grenzeloos was, nooit nee kon zeggen. Te weinig tijd en aandacht hebt genomen voor jezelf. Je zelf kwijt bent geraakt.

Grenzen dien je te handhaven (oftewel zo soft is het allemaal niet)

Grenzen dien je te handhaven (oftewel zo soft is het allemaal niet) Mijn visie op opvoeden is gebaseerd op respect voor het kind. Kijken wat het kind nodig heeft, uitgaan van vertrouwen. Dat betekent o.a. goed leren luisteren en ik-boodschappen geven, zoals je inmiddels zult weten. Vaak ontstaat dan het misverstand, dat je altijd lief, begripvol en geduldig moet blijven wachten tot je kind je begrijpt en ergens mee stopt of iets gaat doen wat moet gebeuren. Maar zo soft is deze aanpak niet :). Ik zal je uitleggen hoe het zit.

De Kracht van Aanvaarding.

Het zijn lastige zaken die je doen vechten. Tegen pijn en verdriet. Situaties die je moeilijk kan aanvaarden. Gedachtes die je niet los kan laten. Mensen die je niet los kan of wilt laten. Steeds weer terug gaat naar het verleden. En steeds opnieuw de pijn weer voelt. Je verzet en weerstand voelt.

Wederzijds respect in je gezin, hoe bereik je dat?

Wederzijds respect in je gezin, hoe bereik je dat? respectRespect vinden ouders erg belangrijk in de opvoeding. Ze willen graag dat hun kinderen respect tonen naar andere mensen. En terecht. Respect is een belangrijke kwaliteit in het samenleven van mensen. Toch laten kinderen (en niet alleen zij) respectloos gedrag zien. Hoe krijg je een basis van wederzijds respect in je gezin voor elkaar?

Vloeken

Vanaf ongeveer de 6 jaar beginnen kinderen met het gebruik van vieze woorden en/of vloeken. In deze leeftijd horen ze deze woorden vaak op het schoolplein, ze nemen deze over, maar weten vaak niet de betekenis van het woord. Ongeveer een jaar later worden kinderen zich meer bewust van de woorden die ze gebruiken. Ze weten dat het niet hoort deze woorden te gebruiken en beginnen met dit te veranderen.

Niet jokken!

Niet jokken! Een van de dingen die ik in het afgelopen jaar geleerd heb over autisme is dat mensen met autisme niet liegen. Nou ja, geleerd…In eerste instantie heb ik dat schoorvoetend aangenomen.Want hoe vaak komt het niet voor dat J hier dingen vertelt die niet waar zijn, ontkent dingen gedaan te hebben terwijl er toch overduidelijk bewijs is voor het tegendeel? Als J naar boven roept dat hij met zijn auto’s heeft zitten spelen en wij vervolgens beneden komen in een sneeuwwereld van door hem kapot gemaakt piepschuim (hadden we toevallig laten slingeren) is het toch heel moeilijk niet Lees het gehele artikel →