Laat je kinderen hun ruzies zelf oplossen

Laat je kinderen hun ruzies zelf oplossen ruziënd broertje en zusjeIn de vakantieperiode ben je als gezinsleden veel in elkaars gezelschap. Dat is natuurlijk ook fijn, zeker als je daar in het dagelijks leven niet altijd evenveel tijd voor hebt. Tegelijkertijd vergroot dat ook de kans op irritaties en ruzies. Goede tip: leer je kinderen hun eigen ruzies op te lossen, dat scheelt jou energie en irritatie.

Mediation in het sociaal domein

Mediation in het sociaal domein Het inzetten van mediation in het sociaal domein is in opkomst. In mijn eigen gemeente heeft de gemeenteraad met ruime meerderheid een motie aangenomen waarbij is uitgesproken een mediatorfunctie binnen het sociaal domein te willen realiseren. Een interessante ontwikkeling omdat daarbij de vraag rijst hoe je een dergelijke functie inzet en wat de meerwaarde voor de burger is.

Ruzie

Een speelafspraakje ontaardt in onophoudelijk gekibbel tussen de kinderen, broer en zus vliegen elkaar weer in de haren, … Ruzie tussen kinderen kan ergerlijk en zenuwslopend zijn. Maar ruzie en conflict horen nu eenmaal bij het leven, dus je kind kan er maar beter mee leren omgaan.

Bonje

Per gezin is de relatie tussen kinderen verschillend; van goed door één deur kunnen, een haat-liefde verhouding, tot (bijna) altijd ruzie. Het gezin is een goede leerschool voor kinderen. Ze leren omgaan met emoties van zichzelf en de ander, met dilemma’s, kopiëren gedrag van oudere broers of zusjes wat de jongere kinderen verder helpt in hun ontwikkeling. Ook ontdekken kinderen grenzen: tot hoe ver ze kunnen gaan bij een broer of zus.