Waarom belonen niet zo effectief is als we denken

Waarom belonen niet zo effectief is als we denken Belonen wordt over het algemeen gezien als een goede manier om je kind ander gedrag aan te leren. En dat is soms ook zo. En natuurlijk is het al een stuk positiever dan opvoeden door middel van straf. Toch is de vraag: hoe effectief is het? Lees hier de 4 redenen waarom belonen niet zo effectief is als je misschien denkt. Vooraf is het goed om helder te hebben waar we over spreken. Ik versta onder belonen een reactie die bedoeld is om het kind een goed gevoel te geven. Dat Lees het gehele artikel →

Puber

Wat is de puberteit? De puberteit is de periode waarin kinderen zich tot volwassene ontwikkelen. Ze worden geslachtsrijp en ontwikkelen zich mentaal tot volwassenen. Wanneer is een kind een puber? In de leeftijd van 10 tot 18 jaar word een kind een puber genoemd. In de puberteit is het verkennen van grenzen een dagelijkse bezigheid.

Het nieuwe opvoeden

Het nieuwe opvoeden Wat ik niet begrijp is dat wij (als maatschappij) onze kinderen willen vormen naar onze normen als volwassenen. In onze eigen opvoeding zijn we min of meer gedwongen om ons aan te passen, ons keurig te gedragen. Maar worden we daar gelukkig van? Worden we daar een beter mens van? Mijn visie op het nieuwe opvoeden.

Jij bent een voorbeeld. Altijd.

Jij bent een voorbeeld. Altijd. zo moeder, zo dochter Als ouder ben je altijd een voorbeeld, of het nu positief of negatief is. Je kind leert het meest van wat je laat zien, niet van wat je je kind vertelt. Niet van wat je van je kind vraagt. Maar van wie jij bent en hoe jij bent, hoe jij handelt in situaties.

Je bent perfect maar nog niet af

Positieve gedachten alleen zijn niet genoeg, je hebt ook positieve gevoelens en positieve daden nodig Bijna iedereen kent wel de term affirmaties: spreuken of dingen die je tegen jezelf zegt die jou bekrachtigen, zoals ik ben de moeite waard, ik kan het, ik ben goed genoeg, ik hou van mezelf, alles komt naar met toe met vreugde en gemak. Misschien heb je zelf ook wel eens geëxperimenteerd met affirmaties.

We zijn het niet eens over de opvoeding, wat nu?

We zijn het niet eens over de opvoeding, wat nu? niet eens over de opvoedingHet feit dat je kinderen hebt gekregen kan een behoorlijke wissel trekken op je relatie. Niet alleen door alle aandacht, energie en tijd die kinderen van je nodig hebben, ook ontmoet je jezelf en de ander in de rol van opvoeder. En het kan zijn dat blijkt dat je het eigenlijk niet eens bent over de opvoeding. Dat kan leiden tot irritatie, verwijten over en weer en verwijdering. Wat nu?

Eén van de oorzaken van problemen met je kind

Eén van de oorzaken van problemen met je kind Als ouders antwoorden op de vraag ‘van welke problemen met je kind heb jij het meeste last?’ , klinken daar allerlei onbewust interpretaties en overtuigingen in door. Alleen al het onder de loep nemen van deze gedachten kan erg heilzaam zijn als het gaat over minder stress in het opvoeden. Als volwassene is onze blik gekleurd door ervaringen en door culturele opvattingen. We zijn bijvoorbeeld vrij snel geneigd om te denken, dat een kind iets expres doet (of niet doet) om ons dwars te zitten. Hierbij horen gedachten als ‘hij lokt Lees het gehele artikel →

Moeten we strenger zijn?

Moeten we strenger zijn? Er is tegenwoordig veel te doen over verwende kinderen. We zouden massaal onze kinderen verwennen, waardoor ze geen weerstand hebben als het leven moeilijker blijkt dan gedacht. Volgens een hoogleraar klinische psychologie komen daardoor veel jongeren in de problemen, omdat ze niet geleerd hebben met tegenslag om te gaan. Klopt dit? En is strenger zijn dat het beste antwoord, zoals hij aangeeft? Ik denk dat teveel verwennen zeker speelt. Ik betwijfel allen of het zo algemeen gebeurt als gesuggereerd wordt. Dat jonge mensen zoveel in psychische problemen raken, kun je ook niet zomaar daarop afschuiven. Het Lees het gehele artikel →

Gun je kind het beste van jezelf

Gun je kind het beste van jezelf leren door voordoenWat wens jij voor je kind? En lukt het jou om dat voor te leven? Want jouw kind leert van wat jij voorleeft. Jij bent het voorbeeld. Wat wens jij voor je kind, welke ontwikkeling gun jij je kind? Kijk eens hoe jij dat zelf doet. Gun jij jezelf ook die ontwikkeling? Durf je het voor te leven?