Actief luisteren en niet oordelen van belang in contacten met jonge ouders

Jonge ouders zijn gevoelig voor machtsverschillen in de jeugdzorg. Zorgverleners moeten zich hiervan terdege bewust zijn. Wat helpt is actief te luisteren, niet te oordelen en een vertrouwensrelatie op te bouwen. Dat concluderen Britse onderzoekers in een kwalitatieve studie naar de ervaringen van jonge ouders met zorgverleners zoals verloskundigen, huisartsen en jeugdverpleegkundigen. De website www.kennispoort-verloskunde.nl bericht hierover. De onderzoekers interviewden in april-juni 2013 zeven moeders en drie vaders (18-24 jaar) die een kind kregen voor hun twintigste jaar en deelnamen aan ouderschapscursussen in Newcastle upon Tyne.

De persoonlijke eigenschappen van je kind.

Persoonlijke eigenschappen ook wel kwaliteiten genoemd, zijn eigenschappen die tot de kern van een persoon behoren. Persoonlijke eigenschappen ‘kleuren’ een mens: het is de specifieke sterke opvallende kant van iemand. Als we aan een persoon denken dan valt die persoonlijke eigenschap vooral op. Voorbeelden zijn daadkracht, zorgzaamheid en enthousiasme.

Meest gemaakte fouten in de communicatie met kinderen

Meest gemaakte fouten in de communicatie met kinderen We houden er niet van als kinderen een grote mond geven, weerstand bieden of boos worden. Ze moeten eigenlijk gewoon luisteren, toch? Maar wist je dat we zulk ongewenst gedrag vaak onbewust zelf oproepen door hoe we tegen hen praten? Hieronder lees je de meest gemaakte fouten in de communicatie met kinderen. Sommige heel voor de handliggend (maar toch..), andere zullen je misschien verrassen. Eén van de meest voorkomende, maar zeer ineffectieve fout is het commanderen. “Hou op met zeuren, ruim je rommel op, stop daarmee”. We doen het allemaal, de gewoonte Lees het gehele artikel →

Peuters met vragen

Vragen stellen Een kind is van nature heel nieuwsgierig. Het wil de wereld om zich heen ontdekken. Zodra het kind ertoe in staat is, zal het u dus vragen gaan stellen om maar zoveel mogelijk te weten te komen. Uw geduld wordt hierdoor misschien op de proef gesteld, maar het is een van de meest waardevolle manieren waarop een kind iets leert. Er zijn fases te onderscheiden in het vraaggedrag van uw kind.

Tips voor communicatie met jonge kinderen

Tips voor communicatie met jonge kinderen communicatie met jonge kinderen Als je al meer van me gelezen hebt, dan weet je dat ik communicatie heel belangrijk vind. Daar geef ik veel tips voor, omdat je met de juiste communicatie een veel soepeler contact met je kind krijgt. Maar als je kind nog jong is, zeg een jaartje of 2, 3 of 4, hoe doe je dat dan?

Contact met uw baby

Oogcontact Een baby maakt vanaf de geboorte al gericht oogcontact. Aanvankelijk zijn dit korte momenten, bijvoorbeeld tijdens de (borst)voeding. Deze momenten duren steeds langer. Door uw baby goed te observeren leert u hem goed kennen. Als het oogcontact maakt, staat het kindje open voor communicatie.

Je kind vraagt om echte aandacht

Je kind vraagt om echte aandacht Kinderen vragen om aandacht. Ja, dat is zo. Daar is ook niks mee. Integendeel. Een kind wat helemaal geen aandacht vraagt kan ook onze zorg oproepen. Sommige kinderen vragen erg veel aandacht. Of vragen op een zgn. negatieve manier aandacht. Wat kun je daar aan doen? Kinderen vragen aandacht omdat ze gezien willen worden. Net als wij allemaal. Dat is een basisbehoefte. En soms krijgen ze die aandacht niet. Of ze krijgen de verkeerde aandacht. Wat belangrijk is bij aandacht geven is dat je echte aandacht geeft. En daarmee bedoel ik dat je er Lees het gehele artikel →

Eenkennigheidfase

Eenkennigheidfase Een periode die bijna elk kind doormaakt. Vaak merk ik dat het misverstand bestaat dat kinderen die een kinderdagverblijf bezoeken, of met regelmaat uit logeren gaan bij anderen, deze fase overslaan. Men denkt dat de eenkennigheidfase te maken heeft met een grote hechting richting ouders. Dit is echter niet het geval. Maar wat gebeurt er dan tijdens die eenkennigheidfase?

Moeite met oogcontact

( M O E I T E · M E T ) · O O G C O N T A C T Hoe zit dat? Waarom hebben veel mensen met autisme hier regelmatig moeite mee? Er zijn een aantal redenen te noemen hoe het komt dat oogcontact moeilijk voor ons kan zijn. 1. Er komt erg veel informatie op je af die moeilijk leesbaar is

Aandacht geven

Hoe zorg je ervoor dat je kind naar je luistert als je een opdracht geeft? Aandacht geven en aandacht krijgen. Het is niet altijd eenvoudig om écht aandacht te hebben in de hectiek van alle dag. Maar je kunt jezelf trainen in het geven én krijgen van aandacht. Op deze manier kun je laten merken dat je je kind ziet: Kijk naar je kind en niet naar je smartphone of computer als je met je kind praat. Zoek oogcontact. Je ziet meteen of je boodschap overkomt. Ook zonder te praten kun je laten merken dat je je kind ziet: even Lees het gehele artikel →