Tarwe allergie

Tarwe allergie

Tarwe is het meest complexe graan dat er is. Er zijn meer dan 1100 soorten tarwe. Deze bevatten nog eens dubbel zoveel verschillende eiwitten. Vooral het gehydroliseerd tarwe eiwit (HTE) is een probleem. Dit wordt gebruikt als emulgator. En niet enkel in eten. Het kent een heel breed gebruik in schoonheidsproducten. Bijna alle cosmetica: eyeliner, body lotion, nagellak, shampoo, conditioner,… bevatten HTE. Ondanks dat HTE een verplichte meldingsplicht heeft in de ingrediëntenlijst, wordt er onvoldoende rekening gehouden met deze toepassing.

GEWICHT VERLIEZEN DOOR HET BEHANDELEN VAN EEN VOEDSELINTOLERANTIE?

Dat kan, vooral als je een intolerantie hebt voor tarwe. Je gaat dan minder brood, minder koeken en minder snacks eten. Dat leidt natuurlijk tot gewichtsverlies, zeker bij aanvang omdat je nog zoekende bent naar vervangproducten. Maar ik zie evenzeer mensen die in gewicht aankomen bij behandeling van een intolerantie aangezien hun systeem beter werkt en dus alle voedingsstoffen beter worden opgenomen. Het belangrijkste is dat je je beter in je vel voelt als je je intolerantie(s) gaat behandelen. Daardoor ga je minder snoepen en snacken, meer bewegen en meer actie ondernemen … kortom sta je sterker in het leven. Heb jij last van maag-darmklachten, hoofdpijn, neusloop, … en verdenk je je voeding? Maak dan een afspraak voor het opsporen en behandelen van eventuele voedselintoleranties. Kies voor professioneel advies zodat je niet nodeloos allerlei voedingsmiddelen uit je leven gaat bannen, zodat je evenwichtige vervangproducten leert kennen en inschakelen en zodat je goede, blijvende resultaten hebt op lange termijn zodat de kwaliteit van jouw leven verzekerd blijft.

Wist je dat er verschillende soorten tarwe-allergie bestaan?

1. Bij tarwe-allergie ontwikkelen allergische personen klachten binnen de minuten tot 1 à 2 uren na het eten van tarwe. De symptomen omvatten netelroos, vochtophoping, buikpijn, hese stem, piepende ademhaling, ademhalingsproblemen, neusverstopping, aanhoudende hoest en in het meest erge geval anafylaxie (shock). Soms zijn er ook laattijdige symptomen zoals verergering van eczeem en maag-darmklachten zoals buikpijn of diarree. De meeste kinderen groeien over deze tarwe-allergie heen. Heel soms blijft de allergie bestaan op volwassen leeftijd.

2. Bij tarwe-afhankelijke inspannings-geïnduceerde anafylaxie, vooral voorkomend bij jong volwassenen en volwassenen, ontstaan zeer ernstige symptomen tot anafylaxie na het eten van tarwe gevolgd door fysische activiteit. Dit is een belangrijke doch niet vaak voorkomende vorm van tarwe-allergie.

3. Bakkersallergie of bakkersastma ontstaat door inhalatie van tarwebloem.

4. Contactallergie kan ontstaan door het gebruik van cosmetica welke gehydrolyseerde tarwe bevat. Dit is tarwe die een bewerking heeft ondergaan zodat hij opgelost kan worden in producten. Deze personen hebben last van netelroos of zelf anafylaxie (shock).

Profielfoto van Allergiediëtisten

Over Allergiediëtisten

In onze praktijk ervaren we dat er nood is aan degelijke informatie over voedselallergie en –intolerantie zowel voor collega’s-diëtisten als voor de doorsnee consument. Dit leidde onder meer tot de opmaak van onze website. We geven je de raad tijdig contact op te nemen met een gespecialiseerde allergiediëtiste. We werken dan een persoonlijk voedingsplan uit dat aangepast is aan je klachten. Zo vermijden we op lange termijn voedingstekorten en te strikte dieetadviezen.

Geef een reactie