Spiritualiteit: is dat wel iets voor mij?

Spiritualiteit: is dat wel iets voor mij?

Zodra ik het woord “spiritualiteit” uitspreek, krijg ik zeer wisselende reacties. Sommige mensen hebben er al iets over gelezen en vinden het interessant en willen er graag meer over weten.

Heel veel mensen echter kijken me soms met grote ogen aan en schrikken wanneer ik zeg dat ik bijvoorbeeld foto’s kan “lezen” of dat ik met paranormale kinderen werk. Ze denken gelijk dat ik al hun gedachten kan lezen en dat ik alles over ze weet.

Gelukkig niet :-)!

Anderen denken dat het vast alleen maar voor een select groepje is weggelegd, die al verlicht zijn bijvoorbeeld (wat dat dan al mag betekenen… ;-) )

Wat is spiritualiteit dan wel?

Spiritueel zijn, is niet maar voor een select groepje weggelegd. Spiritueel zijn, is een keuze? Volgens mij niet. Iedereen is spiritueel, je kunt niet niet-spiritueel zijn. Het zit gewoon in ons, in iedereen, omdat uiteindelijk iedereen gelijk is. We stammen af vanuit een zelfde bron, alleen weten we dat niet meer…
Het is net als bij voetbal: iedereen kan tegen een bal aantrappen, dat is niet zo moeilijk. Maar een kleine groep mensen gaat daadwerkelijk op voetbal en een nog kleiner aantal wordt echt prof voetballer.

Zo is het ook met spiritualiteit. Iedereen is spiritueel, geen twijfel mogelijk. Iedereen kan zijn of haar intuïtie gebruiken, alleen niet iedereen is zich bewust van dit talent en gebruikt het. En talent mag je trainen en onderhouden. Dus hoe meer je het traint en beoefent, hoe sterker het wordt, hoe beter je er in wordt. Hoe meer je bijvoorbeeld je intuïtie zult gebruiken, hoe makkelijker het uiteindelijk zal gaan. Hoe meer je gaat letten op deze innerlijke stem, des te meer je er gebruik van gaat maken en hoe gewoner het wordt. Als mensen je vragen waarom je iets gekozen hebt, zeg je oh, weet ik niet. Dat voelt zo, of ik weet dat dit het juiste is. Dat is intuïtie.

Je doet het al…
En heel veel mensen gebruiken dit al, zonder dat ze het weten. Soms weet je wat te doen. Of juist niet te doen omdat het niet goed voelt. Of je vermijdt een steegje ’s avonds laat, omdat het niet veilig voelt. Dat is al je intuïtie en er naar luisteren. Of je hoort wanneer iets fout is gegaan, zie je wel, ik wist dat het niet goed zou zijn. Ik had al zo’n voorgevoel. Alle verhalen die je hoort wanneer mensen op het laatste moment toch dat vliegtuig niet nemen, dat later neerstort. Dat is allemaal luisteren naar je intuïtie.

Is naar je intuïtie luisteren dan spiritueel? Ja, dat denk ik wel. Spiritueel zijn, is voor mij heel dicht bij jezelf blijven. In verbinding zijn met zowel je hoofd als je hart. Wanneer die twee in verbinding zijn, ben je in balans. Wanneer je steeds alleen maar vanuit je hoofd leeft, leef je veel vanuit je controle. Vanuit angst uiteindelijk. Wanneer je ook je hart er bij gebruikt, dus allebei, dan kun je stappen maken die kloppen, die goed voelen. Dan kies je vanuit liefde, zoals dat heet. De keus is altijd kiezen vanuit angst of liefde.

Van angst naar overgave
Wanneer je vanuit angst kiest, vanuit je hoofd, hou je vast aan controle, je weet wat je hebt, dat is veilig. Je blijft in je comfortzone. Je zit eigenlijk in een soort vacuüm, in een kramp en durft geen stappen te zetten.
Terwijl je ook voelt af en toe “iets klopt er niet, ik wil eigenlijk wat anders, maar ik weet niet hoe, ik durf niet etc.”. Dat is wanneer je hart erbij komt kijken. Die zegt doe het maar, ga er voor, je kunt het niet fout doen!”. Dan kies je vanuit je hart en met behulp van je hoofd kun je die keus vervolgens duidelijk neer gaan zetten. Dan werken ze samen!

En dat is tegelijkertijd het moeilijkste dat er is. Leven vanuit een goede verbinding tussen hoofd en hart. Ik heb niet voor niets een ring met daarop de tekst: “hoofd uit, hart aan”, een tekst van voormalig stadsdichter van Eindhoven Merel Morre.

Ook ik zit regelmatig (nog veel te vaak!) in mijn hoofd. En de tekst van mijn hoofd is ook echt wel eens Ja maar… Het houdt me op zo’n moment tegen, het praat me angst aan en het houdt me verre van de dingen die ik zo graag zou willen doen, maar soms nog een beetje eng vind om te doen. Zodra ik merk dat ik teveel in mijn hoofd zit, zorg ik dat ik naar buiten ga, ontspan en weer in contact kom met mijn intuïtie.

Spiritueel zijn met beide benen op de grond!
Spiritualiteit is niet zweverig, omdat je heel goed met beide benen op de grond moet staan, wil je echt bij jezelf blijven. Je kunt alleen maar bij jezelf blijven, weten wat je graag zou willen, wanneer je goed gegrond bent. Goed gegrond zijn, is wanneer je stevig met beide benen geworteld bent. Voeten in de klei. Net als een boom, met stevige, diepe en brede wortels heel ver en breed in de grond. Zodat je niet omver te blazen bent. Je blijft staan wat er ook gebeurt.

Doordat je stevig staat, ben je meer in contact met jouw hart, met je ziel. Want wanneer je stevig staat, zit je niet alleen maar in je hoofd, maar ben je meer in contact met je lichaam. Het stevig staan zorgt ervoor dat je uit je hoofd gaat, uit al die beperkende gedachten, even los van alle negatieve overtuigingen die je over jezelf hebt. En dat zijn er veel. Duizenden negatieve gedachtes de hele dag door. Terwijl tegenover elke negatieve gedachte er 3 positieve zouden moeten zijn (denk hierbij ook aan je kinderen en wat je hen meegeeft gedurende de dag)! Of zoals Eckhart Tolle altijd zegt: Geloof niet alles wat je zelf denkt!

Wanneer je niet stevig staat, pas dan ga je zweven. Dan zit je in je hoofd van alles te bedenken en zweef je weg. Doordat je niet met beide benen op de grond staat, komt er ook niets uit je handen. Je maakt geen concrete stappen, je maakt niets af, je hebt allemaal ideeën, maar niks komt echt “van de grond”, omdat je dus ook niet op de grond staat! Je zweeft! Dus zul je wanneer je mooie dingen wilt gaan doen, jouw leven wilt gaan leiden, met beide benen op de grond moeten gaan staan. En dan sta je in contact met je intuïtie, dan zie je de “toevalligheden” die voorbij komen. Dus spiritualiteit is niet zweverig, maar juist enorm “down to earth”.

Conclusie
Spiritualiteit is niet meer (of minder!) dan jezelf hervinden en bewust jouw leven gaan leven. Spiritualiteit is alles durven omarmen dat er is: al het moois, alle liefde, maar ook alle boosheid, verdriet en andere moeilijke dingen. Bewust ook naar jezelf durven kijken en ontdekken wat voor moois er nog meer allemaal is. Bewust en voluit leven in het hier & nu.

Profielfoto van De Libbensbeam

Over De Libbensbeam

In mijn praktijk begeleid ik ouders (en andere volwassenen zonder kinderen) en kinderen en wil ik mensen in beweging brengen om ook hun levensgeluk te gaan ervaren! Ouders ervaren vaak problemen met bepaald gedrag van hun kind(eren). Ik kijk op een andere manier naar het gedrag van een kind. Ik maak contact met het kind op zielsniveau en zie wat er op een onbewuste laag speelt. Door op deze manier te werken, krijg ik een schat aan informatie en kun je direct naar de kern i.p.v. aan de oppervlakte te blijven. Kinderen komen niet "blanco" op aarde. We hebben hiervoor al eerder geleefd en ook hierna zullen we weer terugkeren. Jouw kind is dus niet een kind wat nog niets weet, maar een ziel die geïncarneerd is en ook al kennis en wijsheid in zich heeft. Wanneer je op die manier naar je kind kijkt, ontstaat er een diepere verbinding en meer openheid naar elkaar. Aan de hand van een foto kan ik een reading doen, van zowel nog mensen die hier op aarde zijn, als zielen die al zijn overgegaan. Door het contact te maken, laat ik het zien dat het leven niet eindigt na dit leven. We zullen onze geliefden weer zien. Ze zijn niet weg, ze op een andere manier bij ons. Ik ga graag met je hierover in gesprek! Loop je zelf tegen problemen aan, wil je meer weten over hooggevoeligheid, wil je je persoonlijk graag ontwikkelen? Neem ook dan contact met me op!

Geef een reactie