Sociaal media

Je hebt volgers!

De manier waarop je zelf met internet en (sociale) media omgaat, is de belangrijkste mediatraining die je kinderen krijgen. Wat leren ze van jou?

Misschien betrap je jezelf er ook weleens op. Je zegt iets tegen je kind zonder van je beeldscherm op te kijken. Niet zo handig als je hem wilt leren om iemand aan te kijken als je met elkaar praat. Neem je zelf wél de telefoon op tijdens het eten? Vreemd dat je puber dan aan tafel niet mag whatsappen. En wat zegt het als je zelf maar niet van je scherm loskomt als je geroepen wordt?
Kinderen leren dat je een piepende telefoon kunt negeren als ze zien dat jou dat ook lukt. Ze leren iets van privacy als ze meekijken wat jij op Facebook doet. En zit je zelf tijdelijk te veel vastgeplakt? Zeg dat dan gewoon. Daar leren ze misschien nog wel het meest van!

Wist je trouwens dat we twee hele leuke inspiratieboekjes hebben die hier heel goed bij aansluiten? Eentje voor mediaopvoeding en jonge kinderen en een andere voor oudere kinderen. Vraag of je mee mag kijken als je kind een spel gaat doen. Laat je uitleggen hoe dat wonderlijke Minecraft nou eigenlijk werkt. Geef complimentjes als je zoon een level haalt of je dochter een heleboel Whatsapp-plezier heeft.

Online opvoeden

Op het jaarlijkse Family Factory Festival nam Martine Delfos ons mee in haar inspirerende verhaal ‘De digitale uitdaging voor ouders’. Haar belangrijkste boodschap was: opvoeden in de virtuele wereld is ontzettend nodig! Denk niet te snel als ouder dat jij er geen invloed op hebt. Regels zijn nodig om kinderen te beschermen op het internet, net zoals in het verkeer en in de klas. Hoe zeg je toch ‘nee’ wanneer dat niet altijd leuk of makkelijk is?

De drie populairste klachten van kinderen (en hoe je tóch nee zegt):
1. ‘Iedereen mag het!’ – Oei, die zit. Even slikken en daarna aanbieden om het bij alle andere ouders na te vragen.
2. ‘Je bent ouderwets!’ – Nou en? Dat 16+ leeftijdsadvies (van Kijkwijzer voor films of Pegi voor games) is er echt niet voor niets.
3. ‘Van mama mag het wel!’ – Kan zijn. Maar jij bent mama niet (en je hebt vanavond wel iets om met haar te bespreken…).

Je hoeft niet altijd alles uit te leggen. Met een paar duidelijke regels bespaar je veel energie! Daarmee geef je je kind de belangrijkste les mee die er is: ook online zijn er regels en dingen die je niet kunt doen.

 • En als je dan concrete afspraken maakt, zorg dan dat…
 • Het voor iedereen duidelijk is wat de regels zijn
 • Het regels zijn die ook echt werken
 • Het regels zijn die je kunt controleren

Wijs met media

Als gezin kun je eindeloos veel plezier beleven aan alles wat er online te vinden is. Maar al die media zorgen soms ook voor een flinke storing in huis. Bijvoorbeeld als je kinderen alwéér te lang online zijn. Of als ze toch weer dat spel doen dat van jou niet mag. Hoe maak je je kinderen wegwijs in een wereld die zij beter kennen dan jijzelf? Hoe zorg je voor een online gezinsleven zonder al te veel stress?

Af en toe even kletsen over het online leven van je kind is misschien wel het beste media-opvoedmiddel:

 • Vraag af en toe eens: hoe was het op internet vandaag?
 • Geef complimentjes voor de digitale handigheid van je zoon of dochter. Dat geeft zelfvertrouwen en houdt het gesprek over internet positief.
 • Let er op dat je goed luistert. Ook als het je eigenlijk niet zo interesseert wat er precies in welk level gebeurde.
 • Gaat het in de krant of op het ( jeugd-)journaal over cyberpesten of grooming? Vraag je kinderen dan wat zij ervan vinden.
 • Trek er af en toe een stoel bij en kijk mee als je kind online is. Niet om te controleren, maar uit nieuwsgierigheid.
 • Op YouTube staan veel filmpjes voor kinderen over veilig internetten. Bekijk ze samen en bespreek wat je hebt gezien.

Een paar voorbeelden van regels die wel én niet werken:

Wel:

 • Geen beeldschermen voor vijf uur ’s middags
 • Geen mobiele telefoon op je kamer of aan tafel
 • Nooit op de computer of tv zonder te vragen
 • Ga samen een spel spelen op je tablet, begin een gezins-weblog of zoek samen informatie voor het werkstuk dat af moet.
 • Laat je kinderen zien wat jíj graag online doet. Wat gebeurt er op je Facebookpagina? Hoe ziet de website van je werk eruit? Wat is jouw lievelingsfilmpje op Youtube?
 • Toegegeven: het kost even wat tijd. Dus je bent zelf even net wat minder online dan anders. Maar reken maar dat je er ‘likes’ mee verdient!

Niet alleen de hoeveelheid tijd die je kind achter een scherm doorbrengt vraagt om afspraken. Ook is het handig om met je kind te bespreken wát hij online (niet) doet:

 • Leer je kinderen om nooit persoonlijke gegevens te delen.
 • Voeg mensen alleen als vriend toe als je hen offline kent.
 • Websites en games hebben leeftijdsgrenzen waar goed over nagedacht
  is. Het is dus slim om daar rekening mee te houden.
 • Stel in als regel dat je kinderen alleen iets online mogen kopen als jullie erbij zijn.
 • Spreek met je kinderen af dat ze het vertellen als ze iets geks of vervelends zien op internet. En dat ze de website niet direct hoeven weg te klikken, maar dat ze wel het scherm uitzetten of dichtklappen. Dan kun jij de beelden ook nog bekijken.

Niet:

 • Geen vervelende filmpjes of spelletjes (wat is wel en niet vervelend?)
 • Niet te lang op de tablet (wat is ‘te lang’?)
 • Samen spelen, samen delen: om de beurt een spelletje (dat is voor kinderen bijna niet te doen, de aantrekkingskracht is te groot, spelletjes duren niet even lang, etc.)
 • Wat je ook afspreekt: zorg dat de grenzen duidelijk zijn. En: wees consequent. Daarmee voorkom je dat de computer(s) en tv voortdurend een bron van stress en strijd zijn. Die tijd kun je beter gebruiken, toch? Bijvoorbeeld om lekker mee te spelen op de Wii (“Ik heb van papa gewonnen!”) of met een kop thee op de bank te ploffen voor een nieuwe aflevering van het Sinterklaasjournaal…

Veel plezier!

Profielfoto van * Family Factory Nederland

Over * Family Factory Nederland

De Family Factory is een landelijk netwerk van ouders. Dit netwerk is vertakt in lokale kernen die ouders met elkaar verbinden.

7 Replies to “Sociaal media”

 1. Profielfoto van Opvoeden in No-nonsense StijlOpvoeden in No-nonsense Stijl

  Denk na voordat je foto’s van je kind op Facebook zet. Maar laat je ook niet te bang maken. Weetje: In vele landen wordt er nu over nagedacht om de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van kinderen te versterken. Als voorbeeld geldt Frankrijk: daar kan de publicatie van een foto zonder toestemming van de persoon een geldboete opleveren tot 45.000 euro of een gevangenisstraf tot een jaar – een strenge wet die ook tussen ouders en kinderen geldt.

 2. Profielfoto van ConsumentenbondConsumentenbond

  Wil je niet dat bedrijven persoonlijke gegevens doorsturen via cookies? Lees hier hoe je ze weigert en verwijdert: http://bit.ly/2fKL0Y6 Bescherm je (online) privacy. Geef niet zomaar overal je gegevens! Twijfel over de bedoelingen van ’n website? Gebruik dan tijdelijk mailadres om je te registeren. Pas je wachtwoorden aan en check of er ooit accountgegevens van jezelf zijn buitgemaakt. Gebruik Facebook in je browser ipv via de app. Je geeft hierdoor niet constant je locatie door. Facebook wil gegevens koppelen aan die van WhatsApp. Niet van gediend? Check 5 alternatieven http://bit.ly/2jYiIrk Wil je je eigen privacy-instellingen op Facebook aanpassen? Maak het jezelf makkelijk en gebruik dit stappenplan: http://bit.ly/2epcGfD

  De stappenplannen geven goede uitleg over het bestaande privacy-menu. Ook fijn dat dit in helder Nederlands is. Wel even opletten met het advies van Facebook over de advertentievoorkeuren. Dit is meer in het belang van Facebook, dan voor jouw privacy beschreven.

  Handig! Met add-ons kun je je webbrowser naar behoefte aanpassen. Gebruik een adblocker, zodat je internetpagina’s 2,5 keer sneller laden. Een adblocker is een goed voorbeeld daarvan: http://bit.ly/2gEPVcp Heb je ’n trage internetsnelheid en overweeg je om over te stappen naar een andere #provider? Check eerst onze tips http://bit.ly/2dmhgdy

  Nieuwe sociale netwerk Mastodon heeft een open karakter. Wat kan je er mee? En wat is het verschil met Twitter? Mastodon is een transparant en open sociaal netwerk. Maar is het ’n bruikbaar alternatief voor Facebook of Twitter? http://bit.ly/2fWvQz6 en http://bit.ly/2fWwpIW

  Ken je rechten! Je mag van je contract af als je provider onaangekondigd de voorwaarden aanpast: http://bit.ly/2fX6Qqu Dagelijks ontvangen wij klachten over diverse providers. Heb je een probleem? Dit kan je doen: http://bit.ly/2ezViUO

  Met een reservekopie voorkom je dat je gegevens verliest. Hoe doe je dat op Android? Check: http://bit.ly/2doUV1m

 3. Profielfoto van Kien&KundigKien&Kundig

  Al op te jonge leeftijd teveel op iPad, tablet of smartphone kijken, beïnvloedt een gezonde ontwikkeling van de ogen negatief. Ik durf te zeggen dat de explosieve groei van “dyslecten” en kinderen met rekenproblemen samenhangt met het vele gebruik van bovenstaande artikelen. Ik heb het niet alleen over scherp zien, maar vooral over de samenwerking van de ogen, het kunnen focussen, diepte zien, ruimtelijk inzicht etc.
  Ogen ontwikkelen het beste door ontspannen te convergeren en te divergeren. Van dichtbij naar veraf kijken en dat het liefst de hele dag door, als dat kan. Nu is “het scherm” niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Naast het boek, is het volgens mij de nummer 2 (al dan niet de nummer 1) waar we onze informatie, ontspanning e.d. uit halen. Des te belangrijker wordt het om bewust de ogen te laten ontspannen, te laten convergeren en te divergeren, uit te dagen om meer te doen dan alleen maar dichtbij (op het scherm) te kijken.
  Zorg voor voldoende (echte) spel/speelmomenten voor je kind (eigenlijk voor iedereen goed natuurlijk ;-) ).
  Als moeder geldt voor mij “wist ik toen maar wat ik nu weet”. Voorkomen is echt beter dan genezen…..

Geef een reactie