Je leven wordt niet beter of anders door af te wachten

Je leven wordt niet beter of anders door af te wachten of het geluk misschien bij toeval en geheel uit zichzelf jouw kant op komt rollen. Als je niet tevreden bent met hoe je leven nu is, zul je dingen moeten veranderen. Zaken anders aan moeten pakken en andere keuzes moeten maken. Dat gaat niet vanzelf…

Veel van mijn cliënten zijn niet tevreden met bepaalde aspecten van hun leven. Sommige aspecten kun je niet altijd even makkelijk veranderen, of misschien zelfs wel helemaal niet veranderen omdat dat buiten je macht ligt. Maar er zijn ook altijd heel veel zaken die je wel kunt veranderen. Die wel anders kunnen en waar je wel invloed op hebt. Als je ook die dingen “laat liggen” en hoopt op een wonderbaarlijke verbetering zonder daar zelf iets voor te doen of aan te doen, dan voelt het leven soms inderdaad heel zwaar, heel oneerlijk en kun je je heel machteloos voelen.

Daarom heb ik vandaag een oefening voor jullie uitgewerkt:

Stap 1: Kijk eens goed naar die dingen in je leven waar je niet blij mee bent. Dat kan je werkplek zijn of waar je woont. Dat kan zitten in de sociale contacten of de relatie met je partner. Misschien ben je niet tevreden met je lijf of je gezondheid. Misschien vind je dat je te weinig actief bent of dat je geen goede moeder bent. Zet ze eens op een rijtje. Al die dingen waar je niet tevreden mee bent.

Stap 2: Bepaal eens heel eerlijk, welke van die zaken je kunt beïnvloeden en veranderen en welke van die zaken echt buiten je macht liggen. Stel dat je een chronische aandoening hebt zoals astma, dan kun je je daar heel beperkt door voelen. Aan die aandoening kun je niets veranderen, dat ligt echt buiten je macht. Net zoals geconfronteerd worden met ernstige ziektes van jezelf of je naasten, overlijden en ontslag na een reorganisatie waardoor je nu misschien tijdelijk thuis zit. Ziekte, overlijden en ontslag zijn typische voorbeelden waar je soms helaas mee geconfronteerd wordt en die (in de meeste gevallen) echt buiten je macht liggen. Maar veel andere dingen waar je niet tevreden mee bent, zijn toch echt wel te veranderen en dat zal alleen gebeuren als JIJ iets gaat veranderen.

Stap 3: Bepaal voor die zaken die je wel kunt veranderen, per aspect wat er zou moeten gebeuren voordat je wel tevreden zou zijn over dat ene stukje van je leven. Stel dat je niet tevreden bent met je werk. Wat zou er moeten veranderen voordat je daar wel tevreden mee zou zijn. Zou het een andere functie moeten zijn binnen hetzelfde bedrijf? Zou het een zelfde functie moeten zijn, maar dan bij een andere organisatie? Zou het helpen als je meer of juist minder taken zou hebben? Stel dat je niet tevreden bent met je lijf, wat zou er dan voor zorgen dat je tevredener zou zijn? Zouden er wat kilo’s af moeten? Of wil je dat het fitter en sterker wordt? Wat zou jou blij maken? Werk het echt uit. Wat zou er anders moeten zijn?

Stap 4: Bepaal hoe reëel en haalbaar die veranderingen zijn en wat de eerste kleine stap zou kunnen zijn om net wat tevredener te worden. Elk klein stapje is een stapje in de goede richting.

Stap 5: Zet die eerste stap. Pluk je kansen en pluk die dag. Het leven is veel te kort om niet te genieten van al het moois dat het leven je kan brengen. Dus blijf niet bij de pakken neer zitten en ga aan de slag!

Ik hoor graag welke eerste stap jullie gaan zetten!

Profielfoto van Voedingsadviescentrum Midden Nederland

Over Voedingsadviescentrum Midden Nederland

Begeleiding op maat door een Voedingspsycholoog. Dat is wat Voedingsadviescentrum Midden Nederland onderscheidt van diëtisten, gewichtsconsulentes en voedingskundigen. Niet alleen aandacht voor wat er wordt gegeten, maar vooral ook voor waarom. Geen standaard menu’s of recepten, maar begeleiding toegepast op jouw situatie en hulpvraag met aandacht voor je gedrag, gewoontes en gehele leefstijl.

Geef een reactie