Dagplanning

Wat is een dagplanning?

Een dagplanning is nodig om uw dag zo rustig mogelijk te laten verlopen. maak elke dag een nieuw dagschema en plan activiteiten altijd met een kwartier ruimte er tussen. Zo kunt u bij komen van de activiteit en heeft u 15 minuten om op de plek van bestemming te komen, zo bent u nooit te laat op een nieuwe afspraak.

Hoe maak ik een dagplanning?

Neem een agenda met veel schrijf ruimte, waar u later ook nog aantekeningen achter kan noteren. Noteer direct alle afspraken en zaken die mee moeten in de agenda, plan daarom heen vaste activiteiten die u gaat doen zoals schoonmaken, sporten.Noteer na de afspraak de belangrijke punten van het gesprek. Zo heeft u direct een overzicht. Plan op elk uur van de dag een activiteit aan de hand van de getallen in de agenda. Als alles wat u moet doen is opgeschreven, schrijf er achter hoe lang u denkt dat alles gaat duren. Werken kost bijvoorbeeld 2 uur, dan zet u er “2 uur” achter. Vijf kilometer lopen kost, inclusief douchen etc., anderhalf uur, dus zet u er “1,5 uur” achter.

Hou bij hoeveel activiteiten u per week heeft, is dit voldoende?

Beschrijf de tijden dat u nu activiteiten hebt staan, hoe voelt u zich op dat moment wat is de reden van dat moment om het wel of niet te doen? Is dit een reden omdat het niet kan door een afspraak, of is het een smoes? Stel u zelf een doel wat u de volgende dag perse gedaan wilt hebben en begin er de volgende dag direct mee. Controleer regelmatig de website van de gemeente of van de wijk aan wijk krant voor leuke activiteiten in de buurt.

Sta elke dag op rond 8.00 uur ook al hoeft u niks te doen.

Hoe meer structuur in de week hoe meer rust. Ga dan bijvoorbeeld om 8 uur al boodschappen doen.  Hierdoor bent u al buiten geweest, heeft frisse lucht opgedaan, is de dag al goed gestart, is het rustig in de supermarkt en zal de dag beter verlopen. Geef u zelf een tijdstip van slapen dus bijvoorbeeld na 22.00 uur, zorg ervoor dat u tussendoor ook niet gaat slapen.

Neem de tijd om aan het schema te wennen en leg het niet naar een paar dagen aan de kant.

Houd u dagelijks vast aan uw planning tot het automatisme word. Van zitten op een stoel is nog niemand beter geworden, kom in beweging. Gaat het meer van zelf dan is het tijd een nieuwe planning te maken met nieuwe aandachtspunten.

Voor kinderen is het handig om gebruik te maken van a4 papier met pictogrammen wat duidelijk weer geeft wat de bedoeling is.

Profielfoto van Online opvoedadvies :)

Over Online opvoedadvies :)

Opvoedadvies helpt ouders met kleine en grote uitdagingen bij het opvoeden van kinderen in de leeftijd tot 12 jaar. Maandelijks schrijf ik nieuwe thema's, opvoedtips en veel voorkomende opvoedingsvragen. Wilt u graag een gratis opvoedadvies? Dat kan! Dm uw een vraag en binnen 24 uur ontvangt u een antwoord. Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en niets meer missen? volg dan @opvoedtip op het kenniscentrum. Als u blij bent met deze tips wil u deze dan delen via de bedankt knop boven aan het artikel? Dan kunnen ook anderen er hun voordeel mee doen. Dank u wel!

2 Replies to “Dagplanning”

 1. Profielfoto van Onderwijspraktijk WerkbaarOnderwijspraktijk Werkbaar

  Je kunt niet alles (tegelijk) doen, maar waar kan een leerkracht iets uitstellen of laten liggen?

  – Weiger de druk op jezelf om net zo goed te zijn als een doorgewinterde leerkracht.
  – Focus op het uitstellen van werk dat weinig impact heeft op leerlingen.
  – Probeer niet alle onderwijsplannen alleen te maken en maak niet alles opnieuw.
  – Werk samen en maak gebruik van elkaars kwaliteiten.
  – Niet alles hoeft gelijk heel mooi en laat perfectionisme los.
  – Reflecteer wat wel en niet voor je werkt en vertrouw op je oordeel.

  http://thecornerstoneforteachers.com/2015/…/cut-corners.html

  Dagprogramma op tafel

  Je hebt kinderen die het nodig hebben, meer structuur en overzicht, om het dagprogramma op tafel te hebben. Soms zelfs met les en opdracht. Mijn collega maakte onderstaand voorbeeld.

  Dagritmekaarten in het klein met klittenband op een a4 vel in een insteekhoesje. Een doekje erin om te wissen. Zo kun je met een whiteboardstift de lessen erachter schrijven. En alles hergebruiken, zonder dat er papier ‘verspild’ hoeft te worden.

 2. Profielfoto van Succes met je BedrijfSucces met je Bedrijf

  7 tips voor het maken van een goede planning:

  1. Maak hem
  2. Doe één ding tegelijk
  3. Plan als eerste je privézaken
  4. Plan belangrijke acties
  5. Neem de tijd
  6. Staat er te veel op? Schrappen
  7. Hou je aan je planning

Geef een reactie