bkr

Wat is het bkr?

Het is een organisatie met veilige en betrouwbare informatie over leningen, om een verantwoorde beslissing te nemen over wel of niet lenen. Kredietverstrekkers kunnen beter inschatten hoe hun klant er financieel voor staat. Zo dragen het bkr bij aan een financieel gezonde wereld.

Wanneer word ik geregistreerd?

Kredietverstrekkers moeten elke lening aanmelden bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat is een wettelijke plicht. Voor bijvoorbeeld om een wasmachine te kopen of een verbouwing te betalen en de mogelijkheid om rood te staan, kan meetellen. Dan staat u in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI).

In de volgende gevallen krijgt u een positieve registratie:

 • U heeft een kredietlimiet op uw rekening. Dit betekent dat u kunt rood staan.
 • U heeft een creditcard.
 • U heeft een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.
 • U maakt gebruik van een uitgestelde betaling (‘koop nu, betaal later’). Door altijd op tijd te betalen, zorgt
 • u ervoor dat de registratie positief blijft.

Wat is het CKI?

In het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) is te zien welke leningen u op dit moment heeft. En welke u de afgelopen 5 jaar heeft gehad. Een hypotheek wordt alleen geregistreerd als u hier een betalingsachterstand op heeft van meer dan 120 dagen.

Wat weet het bkr van u?

Over u: Voorletter(s) en geboortenaam, geboortedatum, adres, postcode en woonplaats

Over uw lening:

 • Het soort overeenkomst
 • De hoogte van uw lening of van uw kredietlimiet
 • De ingangsdatum van de kredietovereenkomst
 • De maand waarin de overeenkomst wordt afgelost
 • De maand waarin de overeenkomst daadwerkelijk is beëindigd
 • Eventuele bijzonderheden gedurende de looptijd van de overeenkomst

Dit niet: Uw inkomen, schulden zoals een huurschuld, belastingschuld of onbetaalde rekeningen bij bedrijven, studieschuld

Een nieuwe lening aanvragen.

Wanneer er een nieuwe kredietaanvraag binnenkomt, kan er door een toetsing te doen, beter worden ingeschat hoe de klant er financieel voor staat. Op basis van die informatie word besloten of de lening verstrekt word of niet.

De gegevens opvragen

Dat kan online of u ontvangt van een papieren overzicht per post. Hierop staat welke kredieten u heeft en heeft gehad. Alle door u afgesloten kredietovereenkomsten zijn geregistreerd bij het bkr.

Wilt u meer informatie over uw kredietverstrekkers en uw leningen dan kunt uw deze gegevens opvragen via mijnBKR.

Kan ik het overzicht ook via een bank aanvragen?

Dit is mogelijk ga hiervoor naar uw eigen bank en vraag om het formulier uit de BKR brochure ‘Wat doet BKR voor mij’. Bij de bank kunt u het formulier invullen en betalen, de bank stuurt de aanvraag naar BKR. Het duurt ongeveer 5-10 werkdagen voordat u het overzicht met uw persoonlijke gegevens ontvangt.

Profielfoto van Online schuldhulp

Over Online schuldhulp

Schuldhulp beantwoord uw vragen over budgetbeheer, bewindvoering en schuldsanering, ik kan uw verder helpen in de wereld van schuldhulpverlening. Schulden, u kunt er bovenop komen! Hebt u schulden of vindt u het lastig om met geld om te gaan? Kijk hier hoe u zich kunt aanmelden voor schuldhulp. Schuldhulp is bovendien gratis.

3 Replies to “bkr”

 1. Profielfoto van Rilea BudgetcoachingRilea Budgetcoaching

  Alle leningen en kredieten worden vastgelegd bij het BKR.
  Als je de betalingsverplichting niet nakomt, dan verandert je positieve registratie in een negatieve registratie.
  Wat doet het BKR nu eigenlijk?
  https://www.youtube.com/watch?v=VDihAIcdQxg

  Wil je weten hoe je bij het BKR geregistreerd staat?
  https://www.bkr.nl/consumenten/opvragen-gegevens

  Wat kun je zelf doen als je het niet eens bent met een BKR registratie?
  https://www.bkr.nl/…/ik-ben-het-oneens-met-mijn-registratie/
  https://www.bkr.nl/…/brochur…/brochureoneensmetuwregistratie

 2. Profielfoto van Administratiekantoor G-2Administratiekantoor G-2

  BKR registratie

  Het verwijderen van een kredietregistratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) kan niet. De stichting heeft extra maatregelen genomen om te voorkomen dat kredietregistraties onterecht verwijderd kunnen worden.
  BKR gaat kredietverstrekkers die beweren wel een registratie te kunnen verwijderen harder aanpakken, zo kondigt de stichting dinsdag aan. BKR registreert onder meer leningen van consumenten.

  Volgens BKR betalen veel consumenten in Nederland onterecht veel geld aan bedrijven die claimen de registratie te kunnen verwijderen.Geldverstrekkers worden door zulke partijen juridisch en op andere manieren onder druk gezet om terechte kredietregistraties te verwijderen.

  Dit werd onlangs ook nog duidelijk in een uitzending van consumentenprogramma Radar. ”Concrete informatie wegpoetsen is geschiedvervalsing, waarvan consumenten uiteindelijk de dupe worden”, aldus bestuurder Peter van den Bosch van BKR. Bovendien moeten ook geldverstrekkers zich op betrouwbare informatie kunnen baseren als zij een krediet of hypotheek aan een klant verstrekken.

  BKR gaat scherper toezien op wijzigingen en zal de samenwerking met bedrijven die de regels moedwillig overtreden staken. Geldverstrekkers moeten daarnaast bij het aanpassen van een registratie dit vanaf 1 februari schriftelijk toelichten.

  Consumenten die het niet eens zijn met hun kredietregistratie kunnen contact opnemen met hun kredietverstrekker. Als dit geen oplossing biedt, kunnen ze naar een onafhankelijke geschillencommissie stappen.

Geef een reactie