10 dingen die een PDS-patiënt nooit meer wil horen!

10 dingen die een PDS-patiënt nooit meer wil horen! Herkenbaar? Deel de tekst met je vrienden en familie!

1. “Prikkelbare Darm Syndroom is geen ziekte, of is een niet-bestaande aandoening.”
Helaas bestaat het wel degelijk. En ook al zie je het meestal niet aan iemand, je kunt er ontzettend veel last van hebben! PDS heeft vaak een grote invloed op de kwaliteit van leven. Officieel is het inderdaad geen ziekte, maar een syndroom, maar dat betekent niet dat het minder erg zou zijn.

2. “Maar gisteren kon je dit toch wel doen/eten/drinken?”
Wat de ene dag wel kan, lukt de andere dag soms niet. Reacties van onze darmen kunnen heel verschillend zijn. Niet alleen afhankelijk van voeding, maar van nog veel meer factoren. Dat is één van de frustrerende dingen van Prikkelbare Darm Syndroom. Prikkelbare Darm Syndroom kent vaak ups en downs.

3. “Het zit gewoon tussen je oren.”
Er zijn wel degelijk lichamelijke afwijkingen gevonden bij Prikkelbare Darm Syndroom, ook in de hersenen. Dus in die zin klopt het. En chronische darmklachten beïnvloeden alles en kunnen zeker als gevolg daarvan óók je gemoedstoestand beïnvloeden.

4. “Ik heb ook wel eens buikpijn/diarree/verstopping.”
Prikkelbare Darm Syndroom is veel meer dan wel eens buikpijn, diarree of verstopping hebben. Meer klachten, en vaak ook ernstiger. Bovendien is het chronisch, wat betekent dat het niet verdwijnt, ook al eet en leef je nog zo gezond.

5. “Mijn buurvrouw/zus/vriendin met Prikkelbare Darm Syndroom werkt ook fulltime, dus waarom doe jij dat niet?”
Geen patiënt is hetzelfde. Dat geldt zeker voor Prikkelbare Darm Syndroom. De ernst van de klachten en ook de soort darmklachten verschillen per persoon. De één kan fulltime werken, de volgende parttime, de ander (tijdelijk of helemaal) niet. Dit verschilt per persoon en per soort werk.

6. “Mijn buurvrouw/zus/vriendin met Prikkelbare Darm Syndroom heeft dat medicijn / die therapie / dat dieet / dat supplement gebruikt en is nu van haar klachten af! Dat moet je ook doen!”
Helaas is iedere PDS-patiënt verschillend. Wat bij de één goed werkt, kan bij de ander juist zorgen voor meer klachten. Er bestaat geen één medicijn/supplement/dieet/therapie die bij alle PDS-patiënten werkt. Bovendien is PDS chronisch; je kunt wel tijdelijk klachtenvrij zijn, maar genezen kan helaas (nog) niet.

7. “Je ziet er helemaal niet ziek uit.”
Daarom noemen ze het ook wel een ‘onzichtbare ziekte’. Dat is een voordeel, maar ook een nadeel. Het is voor buitenstaanders heel lastig te begrijpen.

8. “Kun je je er niet overheen zetten?”
Nee, helaas niet. Als dat zo was dan had iedereen met Prikkelbare Darm Syndroom dat wel gedaan.

9. “Gelukkig heb je geen darmkanker/Crohn/MS/… Dat is veel erger.”
Inderdaad, dat zijn vreselijke ziekten. Maar het leed van een ander verlicht de pijn en de darmklachten van Prikkelbare Darm Syndroom niet. Net zoals verdriet niet minder wordt omdat je weet dat er elders op de wereld mensen sterven van de honger.

10. “Bij jou valt het wel mee, je doet nog zo veel.”
Wat anderen niet zien, is dat iemand met Prikkelbare Darm Syndroom soms achteraf wordt ‘gestraft’. Bijvoorbeeld dat er naast werk geen energie meer over is voor andere dingen. Of dat je alleen ’s morgens, of ’s avonds veel darmklachten hebt, maar overdag op je werk niet. Of je hebt wel klachten overdag, maar anderen merken er niets van.

Profielfoto van Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging

Over Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging

De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) is de patiëntenvereniging voor iedereen met PDS (ook wel spastische darm of IBS genoemd).

Geef een reactie